Dekoloniseren van kennis voor internationale samenwerking

24 AUG 2022 11:08 | Koninklijk Instituut voor de Tropen

Minder macht, onder-gefinancierd en beperkte toegang tot kennis, dat is nog steeds de realiteit bij kennisorganisaties in lage inkomenslanden ten opzichte van hun partners in hoge inkomsenslanden. De verhoudingen zijn nog niet gelijkwaardig. Echo's uit een koloniaal verleden klinken door in internationale samenwerking. Ondanks de goede bedoelingen. Hoe kunnen we partnerschappen ontdoen van paternalisme en koloniale verhoudingen?

Dat zijn de kernvragen van het Power of Knowledge symposium dat op 1 september a.s. plaatsvindt in Amsterdam. Het evenement wordt georganiseerd door het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in nauwe samenwerking met het Asfari Institute for Civil Society & Citizenship in Beiroet en EthiXPERT, een organisatie in Pretoria die zich inzet voor verantwoord en ethisch onderzoek in Afrika.

Het evenement in Amsterdam brengt kennisorganisaties en NGO’s, die net als KIT internationaal actief zijn, samen met vertegenwoordigers van overheden, NGO’s, studenten, bedrijven en filantropische instellingen wereldwijd.

Het doel van deze conferentie is het samenstellen van een agenda voor verandering om tot een betere benutting van kennis te komen die gebaseerd is op gelijkwaardige partnerschappen.

“Beter gebruik maken van kennis is waar het ons met dit symposium om gaat”, zegt Lindy van Vliet, Hoofd van KIT’s Knowledge afdeling. “Gelijkwaardige verhoudingen leiden ook tot een versnelling in het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s)”, voegt ze toe.

Programma en sprekers

Het Power of Knowledge symposium wordt geopend door Pascalle Grotenhuis, Ambassadeur Vrouwenrechten en Gendergelijkheid en Directeur Sociale Ontwikkeling bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook Lindy van Vliet, Hoofd Knowledge van het KIT, zal een woord van welkom uitspreken.

Drie keynote sprekers zullen hun kritische blik werpen op internationale relaties en op de noodzaak tot de dekolonisering van kennis.

Dr. Wanjiru Kamau-Rutenberg, Executive-in-Residence bij Schmidt Futures, waar ze aan een initiatief werkt dat gericht is op senior/executive black women als leiders wereldwijd.

Dr. Zuleika Bibi Sheik, Lecture Sociology aan het departement van Black Studies and Intersectionality aan de Universiteit van Portsmouth, VK.

Dr Sam Oti is als Senior Program Specialist verbonden aan het Canadese International Development Resource Centre (IDRC) en lid van de Global Health Decolonisation Movement in Africa.

Voor meer info over de sprekers: https://www.kit.nl/the-power-of-knowledge/meet-the-speakers/

Na de keynotes is er voor de deelnemers ruimte voor verdieping tijdens een aantal dialogue sessies die worden verzorgd door experts van een divers gezelschap aan kennisorganisaties, zoals AMREF University, East-West Seed Knowledge Transfer (EWS-KT), IIED, IFDC, INCLUDE, NUFFIC, Prince Claus Chair, Share-Net en Wageningen Universiteit.

Een panel dat zal reflecteren op de door de deelnemers voorgestelde agenda tot verandering zal bestaan uit:

Tsitsi Makombe, Director of External Relations of AKADEMIYA2063

Gladys Kemboi, Knowledge Management Advisor

Fadila Boughanemi, Deputy Head of Unit for International Cooperation, DG Research & Innovation, European Commission.

Martijn Wienia, NOW Wotro Research Coordinator

Het Power of Knowledge evenement vindt gelijktijdig plaats op het KIT in Amsterdam, in Beiroet en in Johannesburg, zowel off- als online. Voor meer info over het programma en inschrijvingen, zie: https://www.kit.nl/the-power-of-knowledge/programme-amsterdam/

Over het KIT

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is een kenniscentrum en hospitality venue voor duurzame ontwikkeling. Wij helpen overheden, NGO’s en particuliere bedrijven over de hele wereld om inclusieve en duurzame samenlevingen op te bouwen.

Geleid door de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, richt ons kenniswerk zich op gezondheid, gendergelijkheid en economische ontwikkeling. Het historische KIT-gebouw, een rijksmonument uit 1926, en de campus van het KIT aan het Oosterpark is een hotspot voor duurzaamheid in de stad. Het huisvest naast een kennis- en opleidingscentrum, faciliteiten voor conferenties en evenementen, een café-restaurant, en een hotel. KIT is ook de thuisbasis van SDG House: een community van experts, sociale ondernemers en NGO's met een lidmaatschap van zo'n 70 bedrijven en organisaties.

Meer binnen deze rubriek