'Dichter bij huis werken voorkomt niet alleen files, maar ook flink wat milieuschade'

15 JUN 2023 11:07 | Stichting Stimular

Dit is een expertquote van Stefan Romijn, Adviseur duurzaam ondernemen, Stichting Stimular

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Advies: ‘Werk maandag en woensdag op kantoor in strijd tegen files’ | Auto | AD.nl

De coalitie Anders Reizen roept op om op maandag en woensdag op kantoor te werken, om zo de files op dinsdag en donderdag te verminderen. Een zinvolle oproep, maar de duurzaamste oplossing is zorgen dat minder kilometers naar het werk worden gereisd.

Uit onderzoek met de Milieubarometer blijkt dat bij kantoren de reis naar werk ongeveer 30 procent van de milieuschade van een kantoor veroorzaakt. Bij kantoren is dit aandeel het dubbele van de schade veroorzaakt door aardgasverbruik.

Het doel moet dan ook vooral zijn dat medewerkers minder reizen. Dat kan door thuis te werken en dichter bij huis te werken. Zeker nu de vraag naar mensen groter is dan het aanbod, kunnen medewerkers makkelijker voor een baan in de buurt kiezen. Een voordeel van dichtbij werken is ook dat je lopend of op de fiets naar het werk kan. Dat voorkomt files, is duurzaam en gezond.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen