De bestuurders van Spaarne Gasthuis, Zorgbalans, Kennemerhart, Sint Jacob en Zorggroep Reinalda hebben gisteren regionaal het startsein gegeven voor het halen van de griepprik. Zij hopen hiermee een voorbeeld te zijn voor alle collega’s in deze zorgorganisaties en de griepvaccinatiegraad in de regio te verhogen. De Gezondheidsraad adviseert al sinds 2007 niet alleen cliënten, maar ook zorgpersoneel te vaccineren.
De winter komt er weer aan en daarmee ook de griepvirussen. Afgelopen jaar hield de griepepidemie 18 weken lang aan en heersten verschillende virussen naast elkaar. Dit heeft landelijk, maar ook in deze regio, gezorgd voor een forse stijging in het aantal zieke cliënten, een flinke toename van het ziekteverzuim onder medewerkers en een stijging in het aantal overleden cliënten. Onder senioren lag het landelijke aantal sterfgevallen ten gevolge van de griep 12 procent hoger dan de winter ervoor (bron: RIVM/Nivel, maart 2018).
Gratis prik voor alle medewerkers
Zorgpersoneel is niet vatbaarder voor griep dan mensen in andere beroepsgroepen, maar zij kunnen de virussen makkelijker overdragen op hun kwetsbare cliënten. Zo kunnen mensen met diabetes, long- of hartziekten of een algehele verslechterde weerstand een longontsteking krijgen, of in het ergste geval zelfs overlijden. Daarom roepen de bestuurders alle collega’s op zich te beschermen tegen griep en bieden zij in oktober en november op verschillende locaties een gratis griepvaccinatie aan alle medewerkers aan.
Elk jaar heersen er andere virusvarianten en elk jaar wordt opnieuw de samenstelling van de griepprik bepaald. Je hebt dus jaarlijks een nieuwe vaccinatie nodig. Alleen alle cliënten vaccineren is niet voldoende. Bij ouderen biedt de vaccinatie vaak minder goede bescherming als gevolg van de hogere leeftijd. Ook kan het griepvirus overgedragen worden aan anderen als je zelf geen klachten hebt (bron: GGD). Tamara Pieterse, bestuurder Zorgbalans: ‘Uiteraard kunnen wij niemand verplichten de griepprik te halen, maar het is onze plicht iedereen te wijzen op de risico’s van het niet laten vaccineren. Wij zijn van mening dat onze medewerkers een bijzondere verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van onze kwetsbare cliënten’.
Gezamenlijk risico verkleinen
Mensen die een griepprik krijgen, beschermen niet alleen hun cliënten en zichzelf, maar ook hun familieleden. Zeker wanneer zij jonge kinderen hebben of iemand in de familie die tot de risicogroep behoort. Ook collega’s hebben er wat aan, want griep leidt immers ieder jaar tot een hoog ziekteverzuim. Daarmee wordt de werkdruk van de niet-zieke collega’s tijdens een griepepidemie fors verhoogd. Er bestaat een grote kans dat deze collega’s in een later stadium, als gevolg van die werkdruk, alsnog en soms langdurig uitvallen.
‘We hopen dat deze gezamenlijke oproep en het goed informeren van onze medewerkers er toe leidt dat meer zorgcollega's zich laten inenten,’ aldus Irma Krieg, bestuurder van Sint Jacob. ‘Niet alleen bescherm je jezelf, ook draag je bij aan een nog veiliger omgeving voor onze bewoners en revalidanten.’ Hier sluiten de andere bestuurders zich bij aan.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Tamara Naseri-Paul, communicatieadviseur Spaarne Gasthuis, via tpaul@spaarnegasthuis.nl of 023-224 2079.
Kim Hirs, communicatieadviseur Zorgbalans, via k.hirs@zorgbalans.nl of 023-8 918 918.
Marianne Ostendorf, senior marketingcommunicatie adviseur Kennemerhart, via marianne.ostendorf@kennemerhart.nl of 023-5 149 548.
Caroline van den Berge, communicatieadviseur Sint Jacob, via c.vandenberge@sintjacob.nl of 06-51699178.
Maureen Wijnschenk, communicatieadviseur Zorggroep Reinalda, via mwijnschenk@zorggroepreinalda.nl of 06-22537159.
Over het Spaarne Gasthuis
Het Spaarne Gasthuis is een modern en dynamisch ziekenhuis. Een 24-uurs bedrijf, met 3 hoofdlocaties en 4 buiten-poli’s, waar meer dan 4.200 mensen werken. Alles wat we doen, start met de wil om samen de best mogelijke zorg te leveren.
We zijn een topklinisch ziekenhuis en staan voor een hoge kwaliteit in patiëntenzorg. Topzorg leveren, dat betekent samenwerken. Zowel binnen als buiten het ziekenhuis delen we onze kennis en helpen en stimuleren we elkaar om het elke dag weer beter te doen.
In ons ziekenhuis is alle ruimte voor onderzoek, persoonlijke ontwikkeling en opleiding. Dat geeft patiënten het vertrouwen in goede handen te zijn en jou de kans om te groeien. In een prettige werkomgeving met professionele en gepassioneerde collega’s.
Zie ook www.spaarnegasthuis.nl.
Over Zorgbalans
Zorgbalans is een grote ouderenzorgorganisatie en een van de grootste werkgevers in de regio Kennemerland en Zuid-Holland Noord. De medewerkers ondersteunen mensen met een zorgbehoefte om zo lang mogelijk op een eigen wijze vorm en inhoud te geven aan hun leven.
Met 2.700 professionele medewerkers en 900 vrijwilligers bieden wij tijdelijke en langdurige verzorging, verpleging, huishoudelijke ondersteuning, behandeling, revalidatie en begeleiding bij dementie. Dat doen we bij mensen thuis, in onze ontmoetingscentra en woonzorglocaties.
Zie ook: www.zorgbalans.nl.
Over Kennemerhart
Kennemerhart biedt vanuit tien woonzorgcentra, een behandelcentrum en meerdere dag- en ontmoetingscentra diensten op het gebied van wonen, thuiszorg en welzijn aan mensen die ouder worden en ouder zijn. De visie van Kennemerhart? ‘Liefdevolle zorg vanuit ons hart’. Persoonlijk en op maat, met aandacht en in samenspraak en sociaal betrokken zijn de kernwaarden van waaruit de medewerkers en vrijwilligers van Kennemerhart hun werk doen.
Zie ook: www.kennemerhart.nl.
Over Stichting Sint Jacob
Stichting Sint Jacob biedt deskundige, liefdevolle zorg en revalidatie voor ouderen. De stichting telt zeven woonzorgcentra en een centrum voor revalidatie in Haarlem en Heemstede. Sint Jacob vindt het belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk de regie houden over hun dagelijks leven. De medewerkers stimuleren cliënten en revalidanten in hun zelfstandigheid, met respect voor levenservaring en geloofsovertuigingen. De revalidatie en complexe zorg (somatisch en/of psychogeriatrisch) is altijd op maat.
Zie ook: www.sintjacob.nl.
Over Zorggroep Reinalda
De Zorggroep Reinalda is een lokale, Haarlemse zorgorganisatie die al 58 jaar haar wortels heeft in Haarlem. Wij zijn altijd in de buurt op het moment dat goede zorg en ondersteuning nodig is. Van verzorging tot (gespecialiseerde) verpleging. Van behandeling tot revalidatie. En van dagbesteding tot de organisatie van vele activiteiten. Zowel thuis als in een van onze woonlocaties. Wij regelen het met en voor onze cliënten.
Dagelijks ervaren we de mooie kanten van ons vak. Het maakt ons iedere keer weer trots om te zien hoe medewerkers zich met liefde, deskundigheid en aandacht inzetten voor onze cliënten en hun omgeving. Door persoonlijke, op maat gesneden zorg- en dienstverlening en het denken in mogelijkheden. Samen met vrijwilligers vormen ze het hart van onze organisatie.
Zie ook: www.zorggroepreinalda.nl.
Foto bijschrift: De bestuurders geven het startsein voor het halen van de gratis griepprik.
Van links naar rechts: bestuurders Tamara Pieterse, Irma Krieg, Ale Houtsma, Audrey van Schaik en Carolien Koning.
Fotograaf: Ramon Philippo - RAP Fotografie