2024 wordt het jaar van de romantiek in Mecklenburg-Vorpommern 

17 OKT 2023 19:16 | The Dutch & German Connection

Jubileum rond kunstenaar Caspar David Friedrich

In 2024 wordt de 250e geboortedag van de bekende schilder en tekenaar Caspar David Friedrich gevierd met talloze evenementen. Een mooie achtergrond voor een bezoek aan de dunstbevolkte Duitse deelstaat, die veel te bieden heeft voor Nederlandse reiziger die op zoek is naar rust en romantiek: niet alleen cultuur, maar ook inspirerende wandel- en fietsroutes.

C.D. C.D. Friedrich denkmaal in Greifswald (c)TMV Nikulski

Terug naar de romantiek

De romantiek was een stroming in de beeldende kunst in de westerse cultuur die aan het eind van de 18e en in de 19e eeuw zijn hoogtijdagen kende, als tegenreactie op de rationele Verlichting. Tijdens de romantiek werd de subjectieve ervaring als uitgangspunt genomen: gevoel, fantasie, verbeelding, intuïtie, het onderbewuste stonden voorop, evenals een hang naar het verleden.

Ruïnes klooster Eldena (c)TMV Tiemann

Schilderachtige landschappen

Het is niet verrassend dat de Noord-Duitse romantiek met Caspar David Friedrich het licht zag aan de Oostzee. In de taal van de romantiek: eeuwenoude eiken die hun takken smekend naar de hemel uitstrekken, witte krijtrotsen boven smaragdgroene zeeën, donkere stapelwolken aan de onrustige Oostzee, de ruïnes van het klooster Eldena als herinnering aan lang vervlogen tijden zijn slechts enkele van de ‘Sehnsucht’-bestemmingen.

Tentoonstelling in het Pommersche Landesmuseum Greifswald (c)TMV Nikulski

Jubileumaanbod in Greifswald

In de Hanzestad Greifswald, de geboortestad van Friedrich, zijn ter gelegenheid van het jubileum meer dan 160 evenementen gepland.

Op 20 januari 2024 vindt in de stad de opening plaats in de Dom St. Nikolai met toespraken en een concert.

Het Pommersches Landesmuseum in Greifswald heeft een omvangrijk jubileumaanbod met drie speciale tentoonstellingen. Van 28 april t/m 4 augustus 2024: ‘Caspar David Friedrich. Eine Wanderung in Zeichnungen & Bildern’ met een uitgebreide Friedrich-collectie bestaande uit zes schilderijen, meer dan 60 tekeningen en prenten en talloze brieven. Van 18 augustus t/m 6 oktober 2024: ‘Caspar David Friedrich – Sehnsuchtsorte’ met onder meer het beroemde werk ‘Krijtrotsen op Rügen’. Van 16 oktober 2024 t/m 5 januari 2025: ‘Caspar David Friedrich. Heimatstadt’ met het pareltje ‘Weiden bij Greifswald’ van rond 1820 – dit uitzicht is tot op de dag van vandaag bijna onveranderd, dus gewoon in het echt te bewonderen. 

De parochie van de Dom St. Nikolai erin geslaagd om een wereldster naar Greifswald te halen. ólafur Elíasson wordt beschouwd als een van de beroemdste hedendaagse kunstenaars. Het nieuwe ontwerp van de kerkramen aan de oostelijke zijde is gebaseerd op Friedrichs werk ‘Huttens Grab’. De vernieuwde ramen zullen op 7 april 2024 tijdens een kerkdienst plechtig worden ingewijd.

Beukenbos en krijrotsen Rügen (c)TMV

Route van de Noord-Duitse Romantiek uitgebreid naar Rügen

De 54 kilometer lange (fiets)route van de Noord-Duitse Romantiek bestaat sinds 2018. Actieve cultuurliefhebbers kunnen in de voetsporen treden van Caspar David Friedrich, Karl Lappe, Philipp Otto Runge en Friedrich August von Klinkowström. Ter gelegenheid van het jubileumjaar wordt de route verlengd tot Kaap Arkona op het eiland Rügen en zal dan in totaal zo'n 285 kilometer lang zijn. Een van de meest indrukwekkende stopplaatsen is het Nationaal Park Jasmund met zijn Nationaal Park Centrum Königsstuhl, een plek waar Friedrich inspiratie opdeed voor zijn werk ‘Krijtrotsen op Rügen’.

Skywalk Königsstuhl (c)TMV

Skywalk Königsstuhl

Op Rügen organiseert het Nationaal Park Centrum Königsstuhl ter gelegenheid van het jubileum van 19 tot 25 augustus de feestweek ‘Romantiktage auf dem Königsstuhl’. Gasten kunnen de originele setting van de kunst van de romantici ervaren en deelnemen aan inspirerende wandelingen en neoromantische kunstactiviteiten.

In 2023 is de ‘Skywalk Königsstuhl’ geopend, een zwevend uitkijkplatform op 122 meter hoogte. Het platform biedt een spectaculair uitzicht op de krijtkust, de Oostzee en de Königsstuhl, de grootste krijtrots.

Hochuferweg en Ostseeküsten Radweg

Een bezoek aan de Skywalk is goed te combineren met een kliffenwandeling langs de Hochuferweg (12 km), die een uitzicht biedt op de oude groene beukenbossen, de blauwe zee en de krijtkust. Of met een fietstocht langs de Ostseeküsten Radweg, een meer dan 1140 km lange route voor urenlang fietsen langs de kust zonder een auto tegen te komen. Zo treed je in de voetsporen van Caspar David Friedrich en beleef je het landschap door de ogen van de beroemde kunstenaar.

Meer informatie op www.auf-nach-mv.de/kunst/romantik en www.caspardavid250.de

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme