'Schrap de bezuinigingen en laat het hbo de arbeidsproductiviteit vergroten'

13 SEP 2024 08:30 | Breda University of Applied Sciences
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jorrit Snijder

Aanleiding:
Minister Bruins bezuinigt toch niet op 1200 wetenschappers | Politiek | AD.nl

Het gaat slecht met de arbeidsproductiviteit in Nederland. Het CBS meldde voor 2023 een daling van ruim 1,3 procent, terwijl groei hard nodig is. Hbo-professionals kunnen helpen het tij te keren, maar alleen als de aangekondigde bezuinigingen op onderwijs en onderzoek van tafel gaan.

Om de arbeidsproductiviteit te vergroten zijn meer adequate vakmensen nodig. Het hbo levert hoog productieve professionals die beschikken over innovatieve kennis en snel inzetbaar zijn. Van de hbo-studenten heeft 88 procent meteen na afstuderen een baan. De effectiviteit van de beroepsbevolking zal beter worden als meer mensen door onze hogescholen worden opgeleid. Dit kan worden bereikt door te investeren in het hbo-onderwijs. Met bezuinigingen gaan we juist de verkeerde kant op.

De hogescholen onderscheiden zich van het wetenschappelijk onderwijs met praktijkgericht onderzoek. Kort cyclisch, daarmee direct reagerend op vragen vanuit het bedrijfsleven. We lossen problemen op en ontwikkelen innovaties die direct kunnen worden toegepast. Meer vernieuwing draagt bij aan een hogere arbeidsproductiviteit. Het praktijkgericht onderzoek komt flink onder druk te staan als het kabinet met de geplande bezuinigingen geen onderscheid maakt tussen de rol van hbo’s en universiteiten.

Ook wil het kabinet het aantal buitenlandse studenten terugdringen, terwijl de arbeidsmarkt dringend vraagt om meer vakmensen. BUas kenmerkt zich van oudsher als een internationale hogeschool. Deze internationale leeromgeving is voor zowel de Nederlandse als de internationale student een persoonlijke meerwaarde. Bovendien noodzakelijk voor de arbeidsmarkt waar BUas voor opleidt; bijvoorbeeld de hotelbranche of gamesindustrie. Van de buitenlandse studenten die we in huis hebben, geeft 47 procent aan na de studie in Nederland te willen blijven. Dit percentage zal stijgen als de studenten de Nederlandse taal goed beheersen. Ook daarin willen we investeren, maar dat kan niet met de geplande bezuinigingen. 

Genoemde speerpunten werden ook belicht tijdens de officiële opening van ons hogeschooljaar afgelopen dinsdag waarbij we middels een protest-spandoek van ons lieten horen: “Korten op kennis geeft later stennis”. Op de foto staat het College van Bestuur van BUas: links Jorrit Snijder en rechts Ingrid Timmermans. Voor meer informatie: BUas opent academisch jaar 2024: Innovatie en Ethische Verantwoordelijkheid in de Spotlight | BUas.nl: https://www.buas.nl/nieuws/buas-opent-academisch-jaar-2024-innovatie-en-ethische-verantwoordelijkheid-in-de-spotlight

Meer binnen de rubriek Onderwijs