De Europese Unie moet Rusland duidelijk maken dat de gevolgen van een invasie in Oekraïne groot zullen zijn. President Vladimir Poetin moet weten dat hij daarvoor een hoge prijs zal betalen, aldus het Europees Parlement. Ook krijgt Tsjechië, dat momenteel in een diplomatieke strijd met Rusland is verwikkeld, onvoorwaardelijke steun van de Europarlementariërs. Verder heeft het parlement zorgen over de hachelijke situatie van de gevangengenomen Russische oppositieleider Alexei Navalny.
Het Europarlement nam donderdag een resolutie aan die zich uitspreekt tegen de politiek van het Kremlin ten opzichte van Tsjechië, Oekraïne en Navalny. Onlangs werd bekend dat Russische geheime diensten in 2014 een explosie veroorzaakten in een wapendepot in het Tsjechische Vrbětice. Destijds kwamen twee Tsjechen om en werd er ook schade veroorzaakt. Na de bekendmaking ontstond er een diplomatieke ruzie, waarbij Praag en Moskou wederzijds diplomaten uitzetten. Het Europarlement uit zijn solidariteit met de Tsjechen en steunt hen ook in het conflict met het Kremlin.
Naast de diplomatieke ruzie met Tsjechië heeft Moskou ook spanningen met Oekraïne ontlokt door troepenopbouw langs de oostgrens van dat land. De Europarlementariërs zijn daar eveneens erg bezorgd over, omdat het Russische leger in 2014 al een inval in de Krim deed en het Oekraïense schiereiland sindsdien bezet houdt. De EU moet Poetin duidelijk maken dat een mogelijke nieuwe Russische invasie in Oekraïne grote gevolgen zal hebben, onder meer omdat het internationaal recht dan geschonden wordt.
Als er een Russische inval in Oekraïne komt, dan moet de EU meteen stoppen met het kopen van olie en gas uit Rusland. Verder moeten dan de visa van alle bij het regime betrokken oligarchen worden bevroren, zodat zij de EU niet langer in kunnen reizen. Ook wil het Europees Parlement dan dat Rusland geen toegang meer krijgt tot het SWIFT-betalingssysteem, zodat banken geen internationale transacties kunnen doen met bankrekeningen in de hele Europese Unie.
Niet alleen Oekraïne en Tsjechië baren de Europarlementariërs zorgen, maar ook de penibele situatie rond de Russische oppositieleider Alexei Navalny is voor hen erg zorgelijk. Hij zit al weken vast en ging in hongerstaking, waardoor hij vorige week balanceerde op het randje van de dood. Zijn veroordeling is politiek ingegeven en staat haaks op de Russische internationale verplichtingen inzake mensenrechten, aldus het Europarlement. Volgens het parlement zijn Poetin en de Russische autoriteiten volledig verantwoordelijk voor Navalny’s gezondheid en lichamelijke conditie. Zij moeten er alles aan doen om ‘zijn fysieke en mentale welgesteldheid te beschermen’, aldus het Europarlement.
De Nederlandse Europarlementariër Malik Azmani (VVD) heeft kritiek op Rusland en Poetin in het bijzonder. ‘We zien Poetin in de afgelopen drie weken steeds raardere sprongen maken. Dit zijn geen nieuwe ontwikkelingen maar slechts een nieuwe acte in zijn sinistere machtsspel met als enige doel: het overleven van zijn corrupte regime,’ aldus de VVD’er. ‘We roepen de Europese Raad op om sancties uit te breiden onder de Europese Magnitsky Act. We moeten Poetin laten zien dat de Europese Unie eensgezind is in het veroordelen van zijn acties.’ Het Kremlin heeft nog niet gereageerd op Azmani en de aangenomen resolutie van het Europees Parlement.
Dit is een origineel bericht van Europees Parlement
Ga naar alle berichten van deze organisatie.