Gevestigde energiebedrijven richten zich op dynamische contracten

11 DEC 2023 14:01 | Energievergelijk.nl

De Nederlandse energiemarkt ziet een snelle toename van het aantal aanbieders van dynamische energiecontracten. In 2023 hebben zeven prominente energiebedrijven, die voorheen beperkt waren tot vaste en variabele contracten, hun aanbod uitgebreid met een dynamisch energiecontract. Dat blijkt uit een analyse van energievergelijk.nl.

Onder de nieuwe dynamische aanbieders bevinden zich bekende namen zoals Eneco, Budget Energie en Vandebron. De markt voor dynamische contracten kent een gestage groei. In de periode van maart tot november 2023 is het aantal huishoudens met zo’n contract gestegen van ongeveer 150.000 naar 233.000, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Beursprijzen

Dynamische energiecontracten hebben een directe koppeling van de kale leveringstarieven aan de beursprijzen. Dit betekent dat de kosten voor energie fluctueren in lijn met de marktprijzen, afhankelijk van vraag en aanbod en vergelijkbaar met aandelenkoersen. Voor stroom volgt het tarief de uurlijkse schommelingen op de EPEX, terwijl voor gas de prijzen dagelijks worden bepaald op basis van de Title Transfer Facility (TTF) markt.

Bijzonder is de hybride variant van Eneco, waarbij de stroomprijs dynamisch is en de gasprijs een jaar vaststaat. Een soortgelijk aanbod is ook beschikbaar bij Coolblue Energie.

Naast de marktprijzen, hanteren dynamische aanbieders een toeslag voor elke kilowattuur elektriciteit en kubieke meter gas die wordt verbruikt. Dit, samen met de vaste leveringskosten, die liggen tussen de tien en zestien euro per maand, bepaalt hoe dynamische energieleveranciers zich qua prijs van elkaar onderscheiden.

Een belangrijke vereiste voor het gebruik van een dynamisch contract is de aanwezigheid van een slimme meter, die het verbruik per uur nauwkeurig registreert.

Verplicht vanaf 2025

De verwachting is dat iedere energieleverancier vanaf 2025 verplicht wordt om een dynamisch contract aan te bieden. Dit staat in de nieuwe Energiewet die momenteel in behandeling is bij de Tweede Kamer. In België zijn grote leveranciers nu al verplicht een contract met dynamische tarieven aan te bieden.

“De toekomst van dynamische contracten lijkt veelbelovend”, stelt energie-expert Koen Kuijper. Hij verwacht dat het dynamische contract binnen vijf jaar even populair zal zijn als de vaste contracten van één of drie jaar.

“Huishoudens zijn steeds bewuster bezig met wanneer ze stroom gebruiken en hoe duur de stroom op een bepaald moment van de dag is. Dat is een goede ontwikkeling, want vraag en aanbod van elektriciteit worden zo effectiever op elkaar afgestemd. Het verbruik tijdens piekuren gaat omlaag, wat de belasting op het elektriciteitsnet vermindert. En het is ook nog eens goed voor het milieu, want tijdens de piekuren draaien nu vooral gascentrales".

Vast contract meest populair

Ondanks de snelle en sterke opkomst in het aanbod dynamische contracten, blijft het vaste energiecontract nog altijd het meest populair. Het aantal klanten met een vaste overeenkomst groeide naar bijna 3,2 miljoen per begin november.

"De meeste Nederlanders geven de voorkeur aan een contract waarbij de prijzen langere tijd vaststaan. Bovendien maken de hoge overstapbonussen die energieleveranciers bieden het aantrekkelijk om over te stappen naar vaste contracten. Hierdoor zijn huishoudens minder geneigd te kiezen voor het dynamische alternatief", aldus Kuijper.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen