Sociaal ontwikkelbedrijven kunnen per direct 10.000 extra personen werk bieden

26 NOV 2021 08:35 | CEDRIS

‘Investeer in 10.000 werkplekken bij sociaal ontwikkelbedrijven, zodat beschikbaar werk kan worden uitgevoerd door mensen die nu aan de zijlijn staan’. Dat is de oproep die Cedris, de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt, doet aan de vooravond van de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Door de huidige vacaturecrisis krijgen sociaal ontwikkelbedrijven veel verzoeken vanuit het bedrijfsleven om extra werk uit te voeren. Een gouden kans om mensen die nu aan de kant staan bij betaald werk in te schakelen. Ondanks de bijna 1 miljoen werkzoekenden is het voor sociaal ontwikkelbedrijven vaak niet mogelijk deze kans te benutten. Niet omdat er geen geschikte mensen zijn om het werk uit te voeren, maar omdat er onvoldoende middelen zijn om hen te begeleiden.

90 miljoen extra begeleidingsbudget als investering

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Cedris dat sociaal ontwikkelbedrijven per direct aan 10.000 mensen werk kunnen bieden als het Rijk hiervoor €90 miljoen extra begeleidingsbudget beschikbaar stelt. Door deze investering kan beschikbaar arbeidspotentieel worden ingeschakeld. Veel werkgevers worden daarmee geholpen, werkzoekenden komen aan het werk, de gemeente bespaart uitkeringsgeld en het Rijk ontvangt extra belastingopbrengsten.

‘Die investering is niet alleen nodig om op korte termijn bij te dragen aan het oplossen van personeelstekorten, maar ook om voor de langere termijn de kennis en expertise van sociaal ontwikkelbedrijven te behouden. De uitvoering van de Participatiewet is momenteel een forse verliespost. Als dat niet verandert, zijn over 5 jaar de sociaal ontwikkelbedrijven niet langer levensvatbaar, waardoor straks veel mensen die we nodig hebben op de arbeidsmarkt weer thuiszitten’, aldus Mohamed el Mokaddem, sinds vorige week de nieuwe voorzitter van Cedris. 

Financiële basis verslechtert

Er bestaan grote zorgen over de toekomst van de sociaal ontwikkelbedrijven. Momenteel steunen zij vooral op de subsidies die zijn gekoppeld aan werknemers die werken in het kader van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Door de jaarlijkse uitstroom van Wsw-werknemers valt een belangrijke financiële basis voor de sociaal ontwikkelbedrijven weg.

De begroting van het Rijk belooft niet veel goeds. ‘In plaats van meer begeleidingsbudget, komt er de komende jaren per persoon zelfs minder budget beschikbaar. Dit past volstrekt niet bij de conclusie die het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft getrokken bij de evaluatie van de Participatiewet, namelijk dat er juist extra en kostendekkend geïnvesteerd moet worden om de baankansen voor kwetsbare werkzoekenden te vergroten’, aldus Mohamed el Mokaddem.

Claim regeerakkoord

Het invullen van 10.000 werkplekken draagt bij aan het in stand houden van de sociaal ontwikkelbedrijven. Om ook de komende jaren tienduizenden mensen vanuit de Participatiewet kostendekkend aan het werk te helpen en te houden legt Cedris een financiële claim neer bij een nieuw kabinet. Tot 2026 is er een extra bedrag, oplopend tot 500 miljoen, structureel nodig om de sociale ontwikkelbedrijven draaiende te houden. Zonder die extra middelen zal een groot deel van de infrastructuur, die juist nodig is om deze mensen aan het werk te helpen, verdwijnen.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bert Doek, senior adviseur strategische communicatie en public affairs: 06–20 29 53 69. Cedris is de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt. De leden zijn sociale werkbedrijven, sociale ondernemingen en gemeenten. De meeste van hen hebben jarenlange kennis van en ervaring met werkgelegenheid voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Ze kennen de regionale arbeidsmarkt en zijn daarom een belangrijke partner voor de uitvoering van de Participatiewet en de Wet Banenafspraak.

Meer binnen de rubriek Politiek en actualiteiten