Gouden Bezem Award voor innovatieve initiatieven in het sociaal domein

14 APR 2021 14:00 | Nieuwe Bezems i.s.m. Met Gemak In Het Nieuws

“We willen voorkomen dat mensen gemangeld worden in de bureaucratie”

ZAANDAM – “Pieter Omtzigt en Renske Leijten hebben met de toeslagenaffaire bloot gelegd hoe mensen gemangeld kunnen worden in de bureaucratie, terwijl zij er zelf niets tegen kunnen doen”, zegt Anne Vrieze, directeur van de WWZ Academie en initiatiefnemer van de beweging ‘Nieuwe Bezems’. Zij organiseert voor de tweede keer het evenement Gezond Verstand in het Sociale Domein op 18 mei. “Onze beweging ondersteunt mensen die om wat voor reden dan ook tussen wal en schip dreigen te geraken. Want situaties zoals bij de toeslagenaffaire moeten we zien te voorkomen.”

 

Dit jaar reikt de organisatie voor de tweede keer de Gouden Bezem uit aan twee Nieuwe Bezems die op een innovatieve wijze mensen gelukkig maken. Vrieze: “Inmiddels hebben wij voor ons evenement 34 aanmeldingen ontvangen voor de Gouden Bezem 2021; 28 in de categorie Personen en Organisaties en 6 in de categorie Projecten en Activiteiten. De jury krijgt nu de moeilijke taak om uit al deze werkelijk prachtige personen en initiatieven een selectie te maken voor 3 nominaties voor de eerste categorie en 3 voor de tweede.” De aanmeldingen variëren van mensen die zich bijzonder inzetten voor mensen met beperkingen en ex-gedetineerden tot innovatieve projecten voor mensen met dementie.

De jury

Dit jaar vindt het (online) evenement Gezond Verstand in het Sociale Domein plaats op 18 mei van 13.30 tot 17.00 uur. De jury bestaat deze keer uit de winnaar en de genomineerden van vorig jaar. “Deze samenstelling gaan we jaarlijks doen om zo een steeds wisselend perspectief te hebben.”

Over ‘Nieuwe Bezems’

Nieuwe Bezems zijn mensen die zich weinig aantrekken van bureaucratie, maar gewoon doen wat mensen hier en nu nodig hebben vanuit hun leefwereld. Anne Vrieze, directeur van de WWZ Academie, bracht in maart 2020 het boek Gezond Verstand in het Sociale Domein uit. Daarin beschrijft zij de historie van het sociale domein vanaf 1994 vanuit haar eigen ervaringen als beleidsadviseur en vanuit cliëntperspectief. Om het gedachtengoed te verbreiden heeft zij de beweging van Nieuwe Bezems opgericht. Inmiddels bestaat die beweging uit meer dan 200 leden, die elkaar informeren en inspireren en vooral doen wat nodig is om mensen gelukkig te maken.

Aanmelden voor het Inspiratievent Gouden Bezem 2021

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor dit evenement via de website www.nieuwebezems.com/evenementen.

 

U bent uiteraard van harte welkom om online aanwezig te zijn bij het evenement Gezond Verstand in het Sociale Domein, dat op 18 mei plaatsvindt van 13.30 tot 17.00 uur. Wilt u zich dan aanmelden via goudenbezem@wwzconsultancy.nl, zodat we u de Zoomlink kunnen sturen? Over het boek: “Gezond verstand in het sociale domein” is te bestellen via https://www.nieuwebezems.com/boek-gezond-verstand-in-het-sociale-domein Voor meer informatie of een interview kunt u contact opnemen met Anne Vrieze, directeur WWZ Academie, auteur van bovenstaand boek en initiatiefnemer van de beweging Nieuwe Bezems via: 06 181 367 90. Meer informatie: www.nieuwebezems.com www.wmotraining.nl   Voor de Gouden Bezem 2021 zijn de juryleden: -       Saskia Schurman, eigenaar van Eigenwijze Saskia, waarmee zij mensen ondersteunt met psychiatrische problematiek en autisme -       Niel Brinkhuis, eigenaar van DHC Coaching, waarmee hij jongeren en ouders met zware problemen ondersteunt in het gehele herstel proces. Met behulp van o.a.  boksend opvoeden methodiek. Als ervaringsdeskundige is hij in staat om te zorgen dat jongeren niet in de criminaliteit belanden en dat er weer rust en veiligheid komt en in de thuis situatie. -       Marloes Luijken, coach zingeving en eenzaamheid en zeer actief voor de Coalitie tegen Eenzaamheid -       Ronald Helder, de winnaar van de eerste Gouden Bezem 2020 en eigenaar van de Stamtafel. Deze digitale Stamtafel is een online ontmoetingsplek (platform) voor bewoners en verwanten om contact met elkaar te hebben. Ook patiëntenorganisaties en ledenverenigingen van zorgorganisaties hebben Stamtafels.

Meer binnen de rubriek Erfgoed en conservatie