Achmea kiest voor klimaatneutrale strategie en sluit aan bij Net-Zero Insurance Alliance

21 DEC 2021 17:05 | Achmea

Achmea sluit zich aan bij de Net-Zero Insurance Alliance en onderstreept daarmee haar ambities op klimaatgebied. Het bedrijf committeert zich aan een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030, een klimaatneutrale beleggingsportefeuille in 2040 en streeft daarnaast naar een klimaatneutrale verzekeringsportefeuille uiterlijk in 2050. 

De Net-Zero Insurance Alliance is een initiatief van de Verenigde Naties. Het brengt toonaangevende verzekeraars wereldwijd bijeen om hun aandeel in de transitie naar een klimaatneutrale economie kracht bij te zetten. Achmea wil daar graag een betekenisvolle bijdrage aan leveren.

Achmea legt de lat hoog

Bianca Tetteroo, voorzitter Raad van Bestuur over deze belangrijke stap: “We leggen de lat hoog voor onszelf. Vanuit onze visie ‘Duurzaam Samen Leven’ willen wij duurzame waarde creëren voor onze klanten, onze medewerkers, ons bedrijf én de samenleving. Door nu zoveel mogelijk te versnellen, nemen we verantwoordelijkheid en schuiven we die niet door naar de toekomst. Vorige generaties konden op ons rekenen; komende generaties mogen dat ook. Klimaatverandering is een belangrijk thema voor Achmea. We helpen onze klanten en de samenleving bij deze transitie. En samen met partners zetten we ons in om verdere klimaatverandering tegen te gaan. De toetreding tot de Net-Zero Insurance Alliance past daar perfect in.”

Actieve bijdrage aan het Insured Emissions initiatief

Met de duurzaamheidsambities en het toetreden tot de Net-Zero Insurance Alliance verbindt Achmea zich aan een transitiepad dat is gebaseerd op Science Based Targets. In lijn daarmee dragen we ook actief bij aan het initiatief Insured Emissions van het Platform for Carbon Accounting Financials (PCAF). Via dit initiatief ontwikkelen we een standaard voor het meten en rapporteren over CO2-emissies van verzekeringsportefeuilles.

Achmea is een financieel dienstverlener met sterke merken zoals Centraal Beheer, Interpolis en Zilveren Kruis. Samen vormen zij de grootste verzekeringsgroep van Nederland. Achmea heeft een sterke coöperatieve identiteit, waarbij de belangen van klanten, partners, medewerkers en aandeelhouders in balans zijn. Vanuit deze coöperatieve identiteit zet Achmea zich in voor een gezonde, veilige en duurzame samenleving. Klanten van Achmea legden in 2020 circa € 20 miljard aan premiegeld in. Achmea is in Nederland marktleider in schade- en zorgverzekeringen en groot in inkomensverzekeringen en pensioen- en levensverzekeringen. Via onder meer Centraal Beheer en Woonfonds verstrekt Achmea hypotheken. Centraal Beheer APF biedt pensioenoplossingen op maat. Vermogensbeheerder Achmea Investment Management heeft € 201 miljard aan beheerd vermogen. Syntrus Achmea beheert namens meer dan 60 pensioenfondsen en andere institutionele beleggers € 37 miljard in vastgoed en hypotheken. Achmea is ook actief in Turkije, Griekenland, Slowakije, Australië en Canada. Het bedrijf heeft 17.000 fte’s in dienst, waarvan 3.000 actief zijn in het buitenland. www.achmea.nl Over de Net-Zero Insurance Alliance De Net-Zero Insurance Alliance brengt 's werelds toonaangevende verzekeraars en herverzekeraars samen om hun rol te spelen in het versnellen van de transistie naar net-zero emissie-economieën. Ze verbinden zich aan klimaatneutrale verzekeringsportefeuilles uiterlijk in 2050, in overeenstemming met een maximale temperatuurstijging van 1,5 °C ten opzichte van het pre-industriële niveau. De leden zijn allemaal ondertekenaars van de UN Principles for Sustainable Insurance, onder auspiciën van het PSI-initiatief van het VNmilieuprogramma, een samenwerkingsverband tussen de VN en de wereldwijde verzekeringssector. www.unepfi.org/net-zero-insurance/ Over het Partnership for Carbon Accounting Financials Het Partnership for Carbon Accounting Financials is een wereldwijd samenwerkingsverband van financiële instellingen die werken aan standaarden om de CO2-voetafdruk van leningen en investeringen te meten en hierover te rapporteren. Hiermee kunnen de deelnemers klimaatgerelateerde risico's beoordelen, doelen stellen en hun portfolio’s in lijn brengen met de klimaatafspraken van Parijs. www.carbonaccountingfinancials.com

Meer binnen de rubriek Economie en geld