'Btw-verhoging op logies komt vrijwel volledig voor rekening van hotelgast'

26 JUN 2024 07:30 | ING
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Sjuk Akkerman

Aanleiding:
Nieuwe coalitie is van plan btw op hotelovernachtingen te verhogen - Hospitality Management

Het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie stelt een verhoging van het lage btw-tarief voor logies van 9 procent naar 21 procent voor. Door deze voorgenomen btw-verhoging stijgen de prijzen van hotelkamers en vakantiehuisjes met maar liefst 11 procent per 2026. Plaatselijk kunnen de prijsstijgingen nog hoger uitvallen doordat gemeenten bijvoorbeeld de toeristenbelasting verhogen. Zo heeft Amsterdam in 2024 al een hogere toeristenbelasting ingevoerd.

Naar verwachting komt de prijsverhoging vrijwel volledig voor rekening van de gast. Maar het voorstel raakt ook de hotelbranche zelf.Het is nog maar de vraag of de hotelsector de voorgestelde btw-verhoging kan dragen. In 2022 lagen de winstmarges van hotels, met een gemiddelde van 9 procent, nog altijd onder het niveau van 2019. Zelfs na de forse prijsverhogingen van 2022.

Bij een btw-verhoging hebben hoteliers weinig tot geen ruimte over voor verdere prijsstijgingen om hun winstmarges te verbeteren. Hotelondernemers hebben marge nodig om noodzakelijke investeringen in innovatie en verduurzaming te doen. 

Risico dat Nederlandse hotels zichzelf uit de markt prijzen

De btw-maatregel heeft nog een nadelig effect voor de sector, die ook de plaatselijke economie kan raken. Doordat de toeristen en de zakelijke gast meer gaan betalen voor hotelovernachtingen bestaat het risico dat Nederlandse hotels zichzelf uit de markt prijzen en daarmee minder reizigers trekken. Want de btw in de omliggende landen ligt lager dan in Nederland.  

Sjuk Akkerman is sector specialist Leisure & Services bij ING Sector Banking

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme