De digitale samenleving moet voor iedereen toegankelijk zijn. Voor ruim 2,5 miljoen mensen, waaronder veel senioren, is dat helaas nog niet het geval. In Zeist organiseren seniorenorganisaties KBO-POCB en de Algemene Seniorenorganisatie Zeist (ASZ) daarom diverse iPad-cursussen om senioren digitaal vaardig te maken. Op 13 maart zal Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken, als verantwoordelijk bewindspersoon voor de digitale overheid, deelnemen aan één van de Ipad-cursussen en in gesprek gaan over kansen en mogelijkheden van digitalisering.
Digitale samenleving
De samenleving wordt steeds digitaler. Dat betekent dat ook veel communicatie digitaal verloopt. Voor veel mensen is dat de normaalste zaak van de wereld, maar voor een groot deel van de senioren is dat niet zo. Hierdoor lopen zij risico om buitengesloten te raken van de samenleving. In de gemeente Zeist zijn de seniorenorganisaties KBO-PCOB en ASZ al meerdere jaren succesvol actief met I-pad-cursussen voor senioren. ‘Senioren kennis laten maken met de digitale wereld door de mogelijkheden van de I-pad is erg waardevol. Zo bieden we Leen Ipads aan voor mensen die geen I-pad hebben en leren hen wat er kan, zoals e-mailen en foto’s maken. Zij kunnen hier een maand gebruik van maken’, licht Peter van de Arend, één van de initiatiefnemers toe. ‘De cursussen zijn een groot succes, evenals de opfriscursussen. Het is mooi dat we staatssecretaris Knops een kijkje in de keuken kunnen geven’.
Voor iedereen toegankelijk
Het belang van deze cursussen past naadloos bij de plannen van de overheid om te streven naar een digitale samenleving waarin iedereen kan meedoen. In dit kader heeft de staatssecretaris plannen gemaakt onder de noemer ‘digitale inclusie’. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: ‘Als KBO-PCOB denken wij actief mee in deze overheidsplannen. Een digitale samenleving waarin iedereen mee kan doen, kunnen we alleen realiseren als we daarin samen optrekken met de overheid, ook lokaal, waardoor we senioren verder kunnen ondersteunen in het ontwikkelen van digitale vaardigheden.
Digibestendig
Alleen vaardig zijn op internet is onvoldoende om ook echt op de digitale ontwikkelingen en toekomst voorbereid te zijn. Daarom is het ook van groot belang dat senioren daar blijvend in worden begeleid. Manon Vanderkaa: ‘Wij zetten als vereniging in op begeleiding van senioren door de inzet van onze eigen, vrijwillige tabletcoaches. Landelijk worden er door hen, via onze lokale afdelingen, veel Ipad-cursussen aangeboden. Zij leren senioren over het scala aan mogelijkheden die de digitale wereld te bieden heeft, van Facebook tot belastingaangifte. Een prachtige manier om senioren digivaardig en voor de toekomst digibestendig te maken’.
Dit is een origineel bericht van KBO-PCOB
Ga naar alle berichten van deze organisatie.