Derk Koole
Aanleiding:
Kabinet steekt 1,7 miljard euro in regio Eindhoven voor behoud ASML | RTL Nieuws
Het demissionaire kabinet investeert samen met de gemeente Eindhoven 2,5 miljard euro, om te voorkomen dat het toonaangevende techbedrijven zoals ASML en NXP naar het buitenland vertrekken. Dat is een juiste strategie om de economische welvaart van Nederland te waarborgen. Het is daarbij vooral belangrijk dat het gunstige belastingklimaat en de zogenaamde 30%-regeling behouden blijven en dat er voldoende betaalbare huizen zijn.
Nederlandse bedrijven zijn deels afhankelijk van buitenlands personeel. Zeker vanwege de krapte op de arbeidsmarkt is er nu lang niet altijd genoeg personeel met de juiste kennis en ervaring te vinden in Nederland. Als bedrijven deze werknemers niet meer kunnen vinden, zullen die bedrijven sneller vertrekken, dat wil het demissionaire kabinet voorkomen.
Levensstandaard
Het behoud van het gunstige belastingklimaat en de 30%-regeling maken het voor buitenlandse werknemers aantrekkelijk om in Nederland aan de slag te gaan. De salarissen liggen in Nederland vaak hoger dan in de landen waar de kandidaten vandaan komen. Door de belastingdruk en de hogere kosten voor levensonderhoud, kunnen buitenlandse werknemers in Nederland niet dezelfde levensstandaard bereiken als ze gewend waren. De 30%-regeling compenseert deels voor dit verschil. Daarom is het belangrijk ook te kijken of er meer betaalbare woningen kunnen komen.
Betere concurrentiepositie
Als Nederland hier niet aan werkt, heeft dat gevolgen voor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven, ten opzichte van vergelijkbare bedrijven in landen met een gunstiger belastingklimaat. En dan zouden bedrijven zoals ASML en NXP vertrekken naar landen waar ze wel volop gekwalificeerd personeel kunnen vinden. Dat zou grote negatieve gevolgen hebben voor de Nederlandse economie.
Bijgevoegde grafiek met gegevens uit het Comptryx-onderzoek van Mercer – naar functies in de techindustrie – laat zien dat Nederland de hoogste (werkgevers)kosten van arbeid heeft. Tegelijkertijd doen de kosten om hier te leven niet onder voor de duurste plaatsen in Europa.
Dit is een origineel bericht van Mercer
Ga naar alle berichten van deze organisatie.