'De meeste mensen zijn niet uitgesproken een ochtend- of avondmens'

23 JAN 2024 12:46 | Beter Bed
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Merijn van de Laar

Aanleiding:
'Ochtendmensen zijn gelukkiger dan avondmensen', zo zorg je voor een positieve ochtend

In reactie op het recente onderzoek gepubliceerd in Metronieuws, waarin wordt beweerd dat ochtendmensen gelukkiger zijn dan avondmensen, wil ik benadrukken hoe cruciaal het is om de biologische diversiteit in slaappatronen te begrijpen. Door verschillende slaappatronen en ritmes, hebben sommige mensen geen moeite met vroeg opstaan en anderen niet met laat naar bed gaan.

Toch zijn de meeste mensen niet uitgesproken een ochtend- of avondmens, volgens Zwitsers onderzoek van Zhang et al. (2019). Het gros van de mensen (bijna 60 procent) bevindt zich eigenlijk in het midden van dat spectrum. 

De uitdagingen waar avondmensen mee kampen bij het vroeg opstaan en productief zijn, hangen nauw samen met hun biologische klok. Deze interne klok verschilt per persoon en beïnvloedt onze actieve en rustmomenten. Wanneer ons dagelijkse ritme niet synchroon loopt met ons natuurlijke ritme, kan dit slaapproblemen en een verminderde alertheid overdag tot gevolg hebben. Daarom is een consistent slaapritme essentieel om onze biologische klok in balans te houden, wat verder gaat dan slaap alleen. Het omvat ook zaken zoals regelmatige eettijden, voldoende beweging en blootstelling aan daglicht.

Het meest bepalend is erfelijkheid. Waarschijnlijk hebben de verschillende chronotypes ook een belangrijke rol tijdens de menselijke evolutie gehad omdat er zo, op vrijwel ieder moment iemand wakker was die kon waken over de rest van de groep. Vroeger sliepen mensen namelijk op de grond in groepen en waren we kwetsbaarder voor gevaar van buitenaf. Vandaar dat de genetische variatie waarschijnlijk juist zo belangrijk is.

Meer binnen de rubriek Wetenschap