Natascha Schenk
Aanleiding:
Hoofdlijnenakkoord tussen de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB | Publicatie | Kabinetsformatie
Het hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB bevat het voornemen de WW (de Werkloosheidswet) te hervormen. Die hervorming kan bestaan uit:
Op dit moment is de maximale WW-duur 24 maanden. Nog niet zo heel lang geleden, was de maximale duur echter 38 maanden. Per 1 januari 2016 is de WW versoberd en werd de maximale WW-duur ieder kwartaal met één maand verlaagd. Zo ontstond per 1 april 2019 de maximale WW-duur van 24 maanden. Nu wordt wederom een verdere versobering beoogd.
Uit de meest recente gegevens van het UWV blijkt echter dat een hele grote groep werklozen de maximale WW-duur nodig heeft en ook volledig benut. Van de 236.963 beëindigde WW-uitkeringen in 2023, werden er 86.109 beëindigd vanwege het bereiken van de maximale duur. Dat is ruim 36 procent van de beëindigde uitkeringen.
En wat te denken van de situatie dat je al ouder bent en tegen je zin in werkloos wordt. Stel, je bent 59 jaar en je wordt na 25 jaar werken werkloos. Dan heb je nu een maximale WW-uitkering van 24 maanden. Dan ben je 61 jaar. Maar je AOW gaat pas in als je 67 jaar en 3 maanden bent. Je hebt dus een flink gat te overbruggen. Dat gat wordt groter nu de maximale WW-duur korter wordt. Voor oudere werknemers wordt het wat dat betreft dus steeds lastiger om het gat tot de AOW te overbruggen. Uiteraard loont het om, ook als 59-jarige, weer aan het werk te gaan. Maar dat lijkt in de praktijk ook niet makkelijk te lukken.
Wat in het hoofdlijnenakkoord daarnaast ontbreekt is de link naar de WIA-uitkering. Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt in de zin van de Wet WIA, dan krijg je een WGA-uitkering. De eerste fase van die uitkering is net zo lang en net zo hoog als de WW-rechten die je hebt opgebouwd. Verlaging van de maximale WW-duur heeft dus ook effect op de gedeeltelijk arbeidsongeschikten met een WIA-uitkering.
Kijkend naar deze wijziging lijkt de gezonde, werkende burger inderdaad baat te hebben bij het hoofdlijnenakkoord. Maar o wee als je ziek of werkloos wordt. Dan helpt dit hoofdlijnenakkoord je niet veel verder.
Dit is een origineel bericht van BrandMR
Ga naar alle berichten van deze organisatie.