“We zijn ontzettend blij met alle steun om de toekomst van de SW-bedrijven te versterken”, dat zegt Job Cohen, voorzitter van Cedris in reactie op voorstellen van FNV, PvdA, SP en VNO over de SW-bedrijven. “Veel van onze leden bieden als werk/leer-bedrijf of sociale onderneming volop ontwikkeltrajecten én werk aan mensen met een grote afstand tot de gewone arbeidsmarkt. Maar dat is niet in alle regio’s het geval en het aantal mensen dat aan de slag gaat, blijft nog achter bij ambities en afspraken.”
In 2017 vonden zo’n 8000 mensen via de Participatiewet een baan bij of via één van de 95 Cedris leden. Daarmee leveren zij een belangrijke bijdrage aan de banenafspraak en aan de uitvoering van de Participatiewet. Cohen: “Het is een hardnekkig misverstand dat er voor deze mensen bij onze bedrijven geen plaats meer zou zijn. De Participatiewet vraagt inderdaad een andere manier van werken, maar ook nieuwe groepen werkzoekenden werken dagelijks met onze begeleiding aan hun ontwikkeling!”.
Zorgen rond de participatiewet
Nog steeds staan er te veel mensen langs de kant. Met name over de kansen van schoolverlaters van het speciaal- en praktijkonderwijs maakt Cedris zich zorgen.
Afgelopen week verscheen bovendien een rapport van het Sociaal-Cultureel Planbureau waaruit blijkt dat de baankansen van voormalige WSW-ers zijn afgenomen. Bovendien blijkt de duurzaamheid van de dienstverbanden gedaald.
Dit laatste wordt bevestigd door onderzoek van SBCM dat vandaag verscheen: niet alleen blijkt er een lappendeken aan arbeidsvoorwaarden te bestaan, veel kwetsbare werknemers komen terecht in ‘flex’ en draaideurconstructies met slechte arbeidsvoorwaarden.
Steun voor inzet van expertise
“Wij beschouwen het pleidooi voor de SW-bedrijven níet als een oproep om terug te gaan naar de oude WSW, maar juist als een steun voor het vaker inzetten van onze expertise: het werkfit maken en begeleiden van werknemers en het ontzorgen van werkgevers”, zegt Cohen.
Eerder al heeft de SER geadviseerd de expertise en instrumenten van de SW landsdekkend in te blijven zetten voor de nieuwe doelgroepen van de Participatiewet. “En dát is nog steeds niet overal het geval. Wij hebben werk, wij kunnen begeleiden: onze leden staan klaar. Maar in bepaalde delen van het land wordt bijvoorbeeld nauwelijks gebruik gemaakt van detacheren. Terwijl dat werknemers meer zekerheid geeft en werkgevers ontzorgt. Juist voor deze doelgroep geldt: geef ze dat vaste contract, ook als de reguliere arbeidsmarkt dat niet doet.”
Cohen: “Wij zijn ervan overtuigd dat goed gebruik van de expertise en alle instrumenten van de SW-bedrijven leidt tot meer banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is mooi dat dit gesteund wordt.”
Dit is een origineel bericht van CEDRIS
Ga naar alle berichten van deze organisatie.