Dit is een expertquote van Sonja Liefhebber, Senior onderzoeker en projectleider, Movisie.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Zorg en welzijn kregen er vorig jaar 20.000 mensen bij | ANP
Het aantal werknemers in zorg en welzijn is in 2022 voor het zesde jaar op rij toegenomen, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het totale bestand aan werkenden in deze sectoren is met netto 20.000 mensen gegroeid. Toch is dit niet genoeg voor het opvangen van de personeelstekorten in het sociaal werk. Deze tekorten nemen de laatste jaren alleen maar toe: sociaal werk is een van de branches binnen zorg en welzijn waar de uitstroom van personeel zeer groot is. Hierdoor staat de continuïteit en kwaliteit van het sociaal werk onder druk.
Dit is een van de uitkomsten in het nieuwe rapport ’Sociaal werkers anno 2023’ van Movisie over de beroepsgroep sociaal werk. De onderzoekers constateren ook dat het onduidelijk is hoeveel werknemers in het sociaal domein werkzaam zijn bij gemeenten. In de branche sociaal werk zijn 58.000 sociaal werkers. Met de branche gehandicaptenzorg en de jeugdzorg erbij gaat het om 190.000 sociaal werkers. Over de sociaal werkers in dienst van gemeenten zijn echter geen cijfers beschikbaar.
Dit is een origineel bericht van Movisie
Ga naar alle berichten van deze organisatie.