'Zonnepanelen plaatsen blijft interessant voor bedrijven'

09 NOV 2023 09:26 | Stichting Stimular

Dit is een expertquote van  Stefan Romijn, Adviseur duurzaam ondernemen, Stichting Stimular

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Ondernemers zien vraag zonnepanelen met 90 procent dalen - De Ondernemer | ANP

Leveranciers en installateurs van zonnepanelen zien de vraag naar zonnepanelen fors afnemen. Dit komt door de angst die is ontstaan door recente berichtgeving over afbouwen van salderen en het betalen voor terugleveren van stroom. Deze angst is onterecht, de investering verdient zich nog altijd snel terug. Zeker op bedrijfsdaken zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering.

Stroom zelf gebruiken

De meeste bedrijven verbruiken overdag veel stroom. Dat is ook het moment waarop zonnepanelen stroom leveren. Opgewekte stroom wordt dus grotendeels direct gebruikt. Als ondernemers alleen zonnepanelen plaatsen voor eigen verbruik, dan wordt maar weinig teruggeleverd aan het net. Alleen in het weekend en op hele zonnige dagen houden zij wat elektriciteit over, die zij terugleveren.

Bedrijven met een grote aansluiting konden al nooit salderen. Voor hen verandert alleen dat zij wat gaan betalen voor teruglevering. Bedrijven met een grote aansluiting kunnen op hun dak vaak niet genoeg zonnepanelen kwijt om het volledige verbruik op te wekken. Dit betekent dat zij weinig of nooit zullen terugleveren aan het net.

Slim omgaan met energie

Ondernemers voorkomen dat zij elektriciteit aan het net terugleveren door slim om te gaan met energie. Zo kunnen bedrijven met zonnepanelen op het dak processen die veel elektriciteit verbruiken inplannen rond het middaguur, als de zonnepanelen een hoge opbrengst hebben.

Een kans is om overschotten aan opgewekte elektriciteit te verkopen aan andere bedrijven op het bedrijventerrein. Via een energiehub kunnen stromen worden uitgewisseld. Zo voorkomen ondernemers dat elektriciteit aan het net wordt geleverd, terwijl de buren tegelijkertijd elektriciteit inkopen op het net.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid