Route van de Noord-Duitse romantiek’ in 2024 verlengd naar eiland Rügen

08 FEB 2024 09:15 | The Dutch & German Connection

Op het spoor van de romantiek

De ‘Route van de Noord-Duitse romantiek’, die sinds 2018 bestaat, zal vanaf voorjaar 2024 een flink stuk worden uitgebreid, van 54 naar 285 kilometer. De fiets- en wandelroute in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, aan de Oostzee, zal worden verlengd tot Kaap Arkona op het eiland Rügen. Een perfecte combinatie van ontspanning, natuur en culturele ervaringen. Wandelaars of fietsers kunnen altijd zelf een route uitstippelen, maar bij Mecklenburg Radtour kan via de handige Nederlandstalige webpagina Op het spoor van de romantiek ook een 7-daagse fietstocht met bagagetransport worden geboekt. De officiële openingsdatum van de uitbreiding van de route is 5 april 2024.

Informatietafel Route van de Noord-Duitse Romantiek (c)TMV/Gross

Noord-Duitse romantiek en jubileumjaar Caspar David Friedrich

De romantiek was een stroming in de beeldende kunst in de westerse cultuur die aan het eind van de 18e en in de 19e eeuw zijn hoogtijdagen kende, als tegenreactie op de rationele Verlichting. De Noord-Duitse romantiek zag het licht aan de Oostzee: het uitgestrekte landschap, de kust met zijn krijtrotsen en ook het bijzondere licht zijn vaak geroemd door reizigers en kunstenaars.

Aanleiding voor de uitbreiding van de route is de 250e geboortedag van de in Greifswald geboren schilder, graficus en tekenaar Caspar David Friedrich. Friedrich was een van de belangrijkste kunstenaars van de romantiek, samen met onder meer Philipp Otto Runge. Langs de route zijn veel bezienswaardigheden gewijd aan Friedrich en zijn metgezellen. Tijdens zeven reizen naar Rügen maakte Friedrich veel tekeningen en schetsen van het Rügense landschap.

Bezoek- en wandeltips langs de route

Uitzicht op Wolgast (c) TMV/Gross

De stadshaven van Wolgast, waar de route begint, heeft een indrukwekkende maritieme flair. Er zijn diverse passagiersschepen die excursies verzorgen. De bezoeker heeft een sensationeel uitzicht op de Petrikirche en het stadscentrum en de brug naar het eiland Usedom is imposant te noemen.

Het museum Rungehaus in Wolgast is het geboortehuis van de schilder en romantische kunstenaar Philipp Otto Runge, waar zijn leven goed gedocumenteerd is. Naast zijn schilderijen leverde Runge belangrijke bijdragen aan de kleurenleer en schreef hij de eerste sprookjes in Duitsland op. Het beroemdste sprookje, ‘De visser en zijn vrouw’, werd opgenomen in de Grimm-collectie.

Tapijten van de Freester vissers (c) TMV/Pocha Burwitz

In Freest, dat de grootste vissershaven van Mecklenburg-Vorpommern heeft, is het Heimatmuseum Freest de moeite waard, met een verzameling van voorwerpen die in het dagelijks leven van de plaatselijke vissers en boeren werden gebruikt o.a. de handgeknoopte tapijten van de Freester vissers, werelderfgoed dat getuigt van een uniek en bijna verloren gegaan ambacht.

Vanuit Freest is het mogelijk om de veerboot naar Usedom te nemen. Je fietst over rustige paden over het eiland naar de oever van het meer.

Lubmin heeft een breed zandstrand en dennenbossen om heerlijk in te wandelen. Bezoek ook eens de 350 m lange pier van Lubmin. Op een wandeling langs de klifkust tussen Vierow en Lubmin kom je de Teufelsstein of Duivelssteen tegen, een mysterieus, grillig rotsblok.

Renaissancekasteel Ludwigsburg (c) TMV/Tiemann

In Ludwigsburg is het renaissancekasteel Ludwigsburg een bezoek waard. Leuk in combinatie met het natuurlijke strand of met een wandeling door het kustbos met zijn pijnbomen.

De regio rond Greifswald, Friedrichs geboorteplaats, is de thuishaven van de romantiek.

Kloosterruïne Eldena (c) TMV/Gross

De kloosterruïne Eldena en het bijbehorende park is een bekende excursiebestemming bij Greifswald en tevens het favoriete schilderobject van Friedrich.

Het Caspar-David-Friedrich-Zentrum biedt rondleidingen en een permanente tentoonstelling over zijn werk.

Het Pommersches Landesmuseum heeft een schilderijencollectie en originele werken van Friedrich, evenals werken van gerenommeerde schilders als Frans Hals, Philipp Otto Runge, Max Liebermann en Vincent van Gogh.

Hanzestad Stralsund (c) TMV/Gänsicke

Het startpunt van het nieuwe stuk route is UNESCO Werelderfgoedstad Stralsund, de poort naar het eiland Rügen. 

Friedrichs beroemde schilderij ‘Landschap met regenboog’ (1810) is sinds 1945 spoorloos, maar er is in Putbus wel een uitkijkpunt aan het schilderij gewijd: Caspar-David-Friedrich-Sicht. Daar kun je genieten van het unieke uitzicht op het eiland Vilm en het omringende boddenlandschap.

Krijrotsen in Nationaalpark Jasmund (c) TMV/Tiemann

Via eventueel een uitstap naar het schiereiland Mönchgut, de charmante badplaatsen Göhren, Sellin en Binz kom je via havenstad Sassnitz uiteindelijk in Nationaal Park Jasmund, een indrukwekkende stopplaats en een plek waar Friedrich inspiratie opdeed voor zijn beroemde werk ‘Krijtrotsen op Rügen’.

Het Nationaal Park Centrum Königsstuhl organiseert van 19 tot 25 augustus 2024 de feestweek ‘Romantiktage auf dem Königsstuhl’. Gasten kunnen deelnemen aan inspirerende wandelingen en neoromantische kunstactiviteiten.

De Skywalk Königsstuhl is een zwevend uitkijkplatform op 122 meter hoogte. Het platform biedt een spectaculair uitzicht op de krijtkust, de Oostzee en de Königsstuhl, de grootste krijtrots.

Een bezoek aan de Skywalk is goed te combineren met een prachtige kliffenwandeling langs de Hochuferweg (12 km).

Het eindpunt van de route is indrukwekkend Kaap Arkona, met zijn 43 meter hoge kliffen met vuurtorens, een navigatietoren en het voormalige kasteel Jaromarsburg.

Tijd voor romantiek: beleef het in 2024 in Mecklenburg-Vorpommern, dat met zijn witte krijtkusten, uitgestrekte bossen, pittoreske dorpjes en traditionele Hanzesteden een fijne bestemming is voor bezoekers uit Nederland die de rust willen opzoeken. www.romantik.vorpommern.de

Mocht u beeldmateriaal nodig hebben, neemt u graag contact op met Anke Dorenbos via anke@dutch-german-connection.com

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme