De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) dringt er in een vandaag uitgebracht advies op aan dat de Nederlandse regering haar koers in het Israëlisch-Palestijnse conflict herziet.
De AIV concludeert dat externe internationale druk en diplomatie noodzakelijk zijn voor de-escalatie en conflictoplossing, maar dat deze druk tot nog toe veelal ontbreekt. In haar advies buigt de AIV zich over de vraag hoe Nederland, met de relatief bescheiden middelen die het daartoe beschikbaar heeft, zijn beleid kan herijken. Nederland kan bijvoorbeeld effectiever bijdragen aan de-escalatie en duurzame conflictoplossing, aan het indammen van de huidige (regionale) geweldsspiraal en radicalisering, en aan het tegengaan van schendingen van het internationaal (humanitair) recht en schendingen van de mensenrechten die met het conflict gepaard gaan.
De voorgestelde nieuwe koers
De door de AIV voorgestelde herijking van het Nederlandse beleid beoogt een effectievere en geloofwaardigere invulling van de rol als 'kritische vriend van zowel Israël als de Palestijnen'. Hierbij pleit de AIV voor het aangaan van coalities met gelijkgestemde landen, zowel binnen als – waar mogelijk – buiten de EU. De nieuwe koers richt zich bovendien op de concrete aanpak om deze doelstellingen te verwezenlijken. De AIV presenteert daartoe een aantal overkoepelende beleidsuitgangspunten en doet aanbevelingen die in samenhang en gedetailleerd in het advies worden uitgewerkt:
Waarom dit advies
De escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict in de Gazastrook en de internationale reacties daarop hebben het afgelopen jaar geleid tot nieuwe humanitaire, politieke en internationaalrechtelijke dieptepunten. Het grootschalige menselijke leed, de verslechterende situatie op de Westelijke Jordaanoever en de toenemende polarisatie in de samenleving vormden voor de AIV de aanleiding om dit briefadvies voor de Nederlandse regering en het parlement op te stellen. De verdere escalatie in de regio, met name in Libanon en tussen Iran en Israël, evenals de strategische gevolgen voor Nederland en Europa, hebben de urgentie van dit advies vergroot. De adviesraad beschikt over een brede expertise op militair, diplomatiek, humanitair, regionaal, internationaalrechtelijk en politiek gebied. Voor het advies zijn gesprekken gevoerd met tientallen experts uit zowel de regio als daarbuiten.
© AIV/iStockphoto/HansVerburg
Dit is een origineel bericht van Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV)
Ga naar alle berichten van deze organisatie.