25 jaar openstelling burgerlijk huwelijk aanleiding voor ‘bid’
Voor het eerst in de geschiedenis van WorldPride zal Amsterdam een ‘bid’ doen om het evenement naar Nederland te halen. Aanleiding is het zilveren jubileum van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht. Hiermee schreef Nederland op 1 april 2001 wereldgeschiedenis. Hoewel veel landen volgden, is er nog een lange weg te gaan in de strijd voor gelijke rechten. Niet alleen ver van huis, maar ook in Europa en ons eigen Koninkrijk der Nederlanden worden LHBTI’s nog steeds niet overal gelijk behandeld. Om de verloren voorhoedepositie terug te krijgen zal komende jaren bovendien nog flink wat werk verzet moeten worden. Daarmee zal de WorldPride 2026 voor Nederland een stimulans worden om als hernieuwd baken van hoop te kunnen stralen.
De kandidaatstelling voor de WorldPride 2026 is een belangrijke mijlpaal. Het is een stip op de horizon om met elkaar naartoe te werken. “Op veel plaatsen staan gelijke en verworven rechten onder druk en is duidelijk dat we als LHBTI-community zichtbaar en strijdbaar van ons moeten laten horen. De openstelling van het burgerlijk huwelijk heeft een eerste golf teweeggebracht, maar het gaat te langzaam. Daarom zal het zilveren jubileum de wereld opnieuw gaan inspireren en verbinden met talrijke evenementen en activiteiten als we WorldPride mogen organiseren,” aldus Lucien Spee de Castillo Ruiz, directeur Pride Amsterdam.
Inhaalslag
Nederland voerde in het verleden vaak de lijsten aan als het ging om gelijke rechten en humaan beleid. Samen met onder meer de wereldberoemde botenparade en de organisatie van de Gay Games en EuroPride zette dit ons land op de kaart. Om weer terug te komen in de voorhoede zal wetgeving in lijn gebracht moeten worden. Onder meer door een verbod op LHBTI-discriminatie in artikel 1 van de Grondwet te verankeren, genezingstherapieën en afwijzing van LHBT’s in het onderwijs wettelijk te verbieden en meerouderschap en -gezag te verankeren. “De WorldPride is uniek en geeft de mogelijkheid om de verloren titel ‘Gay Capital of the World’ weer te heroveren door samen te werken aan een inclusieve samenleving met iedereen in Nederland en in ons Koninkrijk. Daarom is het belangrijk dat we onze kandidaatstelling komende periode uitwerken tot een ‘bid’ waarmee we ons aan de wereld laten zien en dit gebruiken om terug te komen naar de voorhoede.”
Over WorldPride
WorldPride is een mondiaal evenement dat de zichtbaarheid en bewustwording van LHBTI-kwesties internationaal bevordert. Het wordt gelicenseerd door InterPride en georganiseerd door een van haar leden. Pride Amsterdam is lid sinds 2011. De eerste WorldPride werd in 2000 in Rome gehouden en daarna georganiseerd in Jeruzalem, Londen, Toronto, Madrid, New York en Kopenhagen-Malmö. Voor 2023 zal Sidney de organisatie op zich nemen. Met de officiële kandidaatstelling van Amsterdam wordt komende maanden het bid verder uitgewerkt. In oktober 2022 zullen de 400 InterPride leden uit 70 landen, tijdens de World Conference in Guadalajara, bepalen of de WordPride 2026 aan Amsterdam wordt toegewezen.
Dit is een origineel bericht van Stichting Pride Amsterdam
Ga naar alle berichten van deze organisatie.