'Nationale Groendag brengt verlevendiging op bedrijventerreinen'

10 OKT 2023 13:22 | Stichting Stimular

Dit is een expertquote van Esther de Groot, Adviseur duurzaam ondernemen, Stichting Stimular.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Nationale Groendag – 2023

Slechts 1 procent van de 100.000 hectare aan bedrijventerreinen in Nederland bestaat uit groen-blauwe elementen. In tijden van personeelstekort is een aantrekkelijke werkomgeving belangrijker dan ooit. Goed daarom dat er tijdens de Nationale Groendag op 11 oktober aandacht is voor het vergroenen van versteende bedrijventerreinen. Zo doen parkmanagers, gemeentes en ondernemers inspiratie en kennis op om zelf bij te dragen aan een groene, levendige werkomgeving.

Groen maakt gezond, gelukkig en productief

Wat levert investeren in groen dan op? Zicht op een groene omgeving maakt medewerkers 15 procent productiever. Groen brengt verlevendiging. Uitzicht op bomen en struiken versterkt het concentratievermogen, waardoor werknemers minder fouten maken. Onderzoek van Wageningen University Research toont aan dat groen stressverlagend werkt voor werknemers. Het draagt bij aan de gezondheid doordat een groene buitenomgeving uitnodigt tot een lunchwandeling. Dit levert tot 723 euro per kilometer per jaar op.

Voorkomen van waterschade

Het aanleggen van een wadi op bedrijventerreinen is 50 procent goedkoper dan een hemelwater-afwateringstelsel. Een wadi bergt en zuivert regenwater, waarna het water infiltreert in de ondergrond. Inheemse planten langs de wadi-oevers trekken insecten aan. Zo dragen wadi’s bij aan de levendigheid en leefbaarheid van bedrijventerreinen. Daarnaast voorkomen ze overstromingen en schade door verbeterde waterafvoer.

Positieve effecten in de zomer

Onze zomers zijn steeds heter. Dat is te merken op versteende parkeerplaatsen, precies de plek waar bezoekers en werknemers het bedrijf binnenkomen. Een hittemuur is geen fijne binnenkomer. Grastegels van gerecycled plastic, struiken als natuurlijke omheining en het planten van bomen gaan dit effect tegen. Als er 10 procent meer groen is, neemt het hitte-eiland effect af met 0,6 graden Celsius. Eén boom koelt namelijk evenveel als 10 airco’s en vangt bovendien gemiddeld 100 gram fijnstof af.

Vele voordelen van groene daken

Groene daken zijn goed tegen hittestress en wateroverlast. Ze dragen bij aan verhoogde biodiversiteit, filteren de lucht en bieden vaak een aangenaam uitzicht. Een groen dak van 100m2 verdient zich binnen 10 jaar terug. Groene daken verdubbelen namelijk de levensduur van daken en leveren energiebesparing op doordat de temperatuur binnenshuis tot 4 graden koeler blijft. Zonnepanelen op een groen dak hebben een langere levensduur en leveren 6 procent meer energie op.

Er zijn dus veel voordelen om in een groene, levendige werkomgeving te investeren. Het is belangrijk dat iedereen hier een steentje bij wegdraagt: parkmanagers, gemeentes en ondernemers. Of de motivatie nu de portemonnee of de natuur is, iedereen moet wat doen aan meer groen.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen