Klimaat en weer: warmte keert terug, paddenstoelenexplosie en Rode Kruis luidt noodklok

09 AUG 2023 09:37 | ANP Persportaal

ANP Business maakte een selectie uit de expertquotes op Persportaal over klimaat en weer.

Aan het einde van deze werkweek kunnen we in Nederland weer zomerse temperaturen verwachten”, zegt Jaco van Wezel, meteoroloog van Weeronline in een expertquote. “Als het in De Bilt zomers warm wordt is dat de eerste dag met 25 graden of meer sinds 15 juli. Gemiddeld zijn de laatste tien dagen van juli en de eerste tien dagen van augustus de warmste van het jaar, maar dit jaar liet de zomer het juist in deze periode afweten.”

“Terwijl veel Nederlanders balen van het slechte zomerweer en hun heil zoeken in bioscopen, musea en andere indoorattracties ziet wie daar oog voor heeft de natuur op veel plekken veranderen in een sprookjesbos”, zegt Grietje Loof, natuurgids van IVN Natuureducatie. “De temperatuur en de hoge vochtigheidsgraad zorgen hartje zomer voor een ongekende explosie aan paddenstoelen. In alle kleuren en formaten poppen soorten op.”

Tegelijkertijd heeft Europa deze zomer te maken met extreem weer zoals droogte, regenval, hittegolven en overstromingen. Het Rode Kruis staat klaar om noodhulp te verlenen na een natuurramp. “Hulpverleners helpen mee met evacuaties, bieden getroffenen onderdak, verlenen eerste hulp en psychosociale ondersteuning, delen voedsel en water uit en assisteren de brandweer”, zegt Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis in een expertquote. “Als we de impact van natuurgeweld echt willen verkleinen, moeten Europese landen veel meer inzetten op preventie.” 

ANP Business selecteert elke werkdag persberichten en expertquotes van Persportaal die opnieuw aandacht verdienen.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws