'Podotherapeuten zijn de eerste groep paramedici die verduurzamen'

10 OKT 2023 11:42 | Stichting Stimular

Dit is een expertquote van Esther de Groot, Adviseur duurzaam ondernemen, Stichting Stimular.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Zorgsector moet duurzamer: 'Maken mensen beter, maar planeet niet' | RTL Nieuws

Naast ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties en de geestelijke gezondheidszorg, spelen ook eerstelijnszorgverleners als podotherapeuten een belangrijke rol om de 7 procent van de CO2-uitstoot in Nederland, die door de zorg wordt veroorzaakt, omlaag te brengen. Daarom heeft de beroepsvereniging de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) in samenwerking met het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) en met podotherapeuten een kennisproduct ontwikkeld. Zij zijn daarmee de eerste die binnen paramedici hun leden van informatie voorzien om aan de slag te gaan met duurzaamheid.

Op 10 oktober is het e-boek De Duurzame Podotherapiepraktijk gelanceerd. Deze praktijkwijzer helpt podotherapeuten op weg om hun podotherapiepraktijk te verduurzamen. De quick wins zorgen voor de eerste besparingen, zoals tips voor een lager energieverbruik, vermindering van afval en lager waterverbruik. In hoofdstukken over onder andere de praktijkinrichting, huisvesting, inkoop, productie en logistiek staan praktische maatregelen en informatie. Ook staan er tips over welke keurmerken je het beste kan kiezen, zoals meubilair met Cradle-to-Cardle keurmerk, laptops en schermen met EnergyStar keurmerk en schoonmaakmiddelen met EU Ecolabel of Nordic Swan Ecolabel.

Goed voorbeeld, wie volgt?

Met de huisartsen is het e-boek De Groene Huisartsenpraktijk ontwikkeld en is afgelopen maand een bijbehorende Quickscan gepubliceerd. Voor de mondzorg bestaat het e-boek De Duurzame mondzorgpraktijk en voor de apothekers is de Groene toolkit in ontwikkeling. Het EVZ helpt de branches om de ontwikkeling van deze kennisproducten mede mogelijk te maken. Het is belangrijk dat ook andere eerstelijns beroepsverenigingen en brancheverenigingen de leden handvatten bieden bij verduurzaming, zodat iedereen aan de slag kan.

Meer binnen de rubriek Zorg