'Werknemer die tussentijds arbeidscontract opzegt, neemt fors risico zonder opzegbeding'

20 SEP 2024 09:56 | DAS
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Pascal Besselink

Aanleiding:
Ehren volgt Van Ass op als bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen

Ondanks het feit dat Raoul Ehren zijn contract onlangs verlengde bij de Belgische vrouwenhockeyploeg, wordt hij bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen. Dat hij in april zijn contract in België had verlengd, vormde geen belemmering. In zijn contract stond een duidelijke clausule dat hij altijd kon opzeggen.

Zo’n tussentijds opzegbeding is wel noodzakelijk bij tijdelijke contracten, anders kan het je veel geld kosten. Een tijdelijk contract kun je namelijk niet altijd zomaar opzeggen. Zonder een tussentijdse opzegbepaling kunnen zowel werkgever als werknemer het dienstverband niet eenzijdig opzeggen totdat het contract afloopt.

Schadevergoeding eisen

Gebeurt dat toch? Dan spreken we van onregelmatige opzegging en heeft de andere partij recht op een schadevergoeding. Een werknemer die in zo'n geval toch tussentijds opstapt neemt een fors risico. Een werkgever kan dan namelijk een schadevergoeding eisen voor de maanden die de werknemer eigenlijk nog had moeten werken volgens het contract ter hoogte van het brutoloon voor die maanden. En daar komt de vakantietoeslag over die maanden ook nog eens bij.

Uitspraak rechtbank

Recent deed de rechtbank Rotterdam nog uitspraak in zo’n zaak. Een voormalig financieel manager van een trailerverhuurbedrijf moet zijn ex-werkgever ruim 22.000 euro betalen omdat hij in strijd met zijn arbeidsovereenkomst ontslag nam een paar maanden voordat zijn contract pas eindigde.

Soms vergeten op te nemen en soms bewust

In de meeste gevallen wordt zo’n tussentijds opzegbeding wel opgenomen in een tijdelijk arbeidscontract, maar soms wordt het gewoon vergeten. Het komt ook voor dat er bewust voor gekozen wordt om geen tussentijdse opzegmogelijkheid op te nemen. Bijvoorbeeld bij functies die moeilijk zijn in te vullen of te vervangen. De werkgever wil dan voorkomen dat een werknemer eerder dan de vertrekdatum al weer vertrekt.

Op het netvlies

Als werkgever heb je dus recht op een zogenoemde gefixeerde schadevergoeding als je werknemer het tijdelijke arbeidscontract niet uitdient en er geen tussentijds opzegbeding is opgenomen. Het is in ieder geval goed dat hier aandacht voor is, want veel werkgevers en werknemers weten dit niet.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen