'Afval scheiden al jaren verplicht, maar bedrijven weten het niet'

07 MRT 2024 13:25 | Stichting Stimular
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Carmen Cosijn

Aanleiding:
Bedrijven krijgen tweede afvalbak zodat er minder de oven in hoeft | Economie | NU.nl

Afval scheiden. Als het goed gebeurt kunnen materialen zoals papier, glas en plastic gerecycled worden en terugkomen in nieuwe producten. Om te bevorderen dat er minder nuttige materialen in de verbrandingsoven belanden, zijn de meeste bedrijven sinds maart 2021 verplicht om minimaal één stroom gescheiden aan te bieden. Om te zorgen dat bedrijven dit nu ook daadwerkelijk gaan doen, delen afvalinzamelaars gratis containers uit.  

Verplicht scheiden voor bedrijven

Drie jaar geleden kwamen er nieuwe regels voor verplicht afval scheiden bij bedrijven. Welke regels gelden voor jouw bedrijf hangt af van de grootte van je bedrijf en de hoeveelheid afval die vrijkomt. Bedrijven met meer dan 240 liter afval per week (een huis-tuin-en-keukenkliko) moeten minimaal één stroom gescheiden aanleveren.  

Te scheiden stroom afhankelijk van hoeveelheid

Bedrijven met minimaal één kliko afval per week kiezen uit de stromen papier en karton, glas, biologisch afval (gft of swill) en plastic verpakkingsfolie. Bedrijven met meer dan 660 liter afval per week - een standaard container - moeten voorgenoemde stromen plus de stromen piepschuim, hout, tuinafval en textiel scheiden. Met de Afvalwijzer voor bedrijven bepaal je precies welke regels wanneer voor jou gelden. 

Een gratis bak van de afvalbranche

De Vereniging Afvalbedrijven gaat ondernemingen nu helpen met scheiden door extra afvalbakken aan te bieden. Deze stimulerende maatregel moet helpen dat de wetgeving ook daadwerkelijk wordt nageleefd. Een volgende maatregel zou kunnen zijn om containercontroleurs in te zetten of om slecht gesorteerd afval duurder te maken.  

Verplichtingen niet helemaal nieuw

Overigens waren veel bedrijven volgens de oude regels (pre 2021) ook al verplicht om afvalstromen die wekelijks boven een bepaalde waarde uitkwamen apart te houden. Wij zien dat vooral de kleinere bedrijven nog amper scheiden. Bij grote bedrijven zijn er vaak wel verschillende containers aanwezig, maar kan er nog veel verbeterd worden.

Meer informatie voor de redactie: De afvalwijzer voor bedrijven Weten welke afvalstromen je bedrijf moet scheiden? Ga naar de Afvalwijzer voor bedrijven en doorloop de checklist. Het resulterende overzicht van te scheiden afval kun je uitprinten of opslaan. https://ondernemersplein.kvk.nl/afvalwijzer-voor-bedrijven/ Maatregel ‘verbeter afvalscheiding’ in Stimular-maatregelendatabase voor duurzaam ondernemen: Scheid bedrijfsafval zodat materialen zoals papier, glas en plastic gerecycled kunnen worden. Hiermee bespaar je grondstoffen, energie en geld. Onder bepaalde voorwaarden is het scheiden van afvalstromen verplicht. https://www.stimular.nl/maatregelen/verbeter-afvalscheiding/

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid