Nikki Kolman
Aanleiding:
Oud-olympisch kampioene 400 horden Gunnell: 'Bol doet niet onder voor McLaughlin'
Vanavond staat Femke Bol aan de start van de finale van de 400 meter horden. Het tijdstip van een wedstrijd kan de tijden beïnvloeden, ondanks het hoge niveau van olympisch finalisten, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Bij het leveren van prestaties op de late avond is een goede voorbereiding daarom essentieel.
Hoe goed Bol haar piek – wederom – kan timen, zal de race om 21:25 uur uitwijzen. De fenomenale eindsprint waarmee ze Nederland olympisch goud bezorgde op de 4x400 meter gemengde estafette, biedt in ieder geval goede hoop.
De sportprestatie hangt samen met de kerntemperatuur van het lichaam, die een 24-uursritme volgt. De kerntemperatuur piekt in de vroege avond, en dat is voor de meeste mensen dan ook het optimale moment om te presteren. Dat hangt daarnaast af van verschillende hormonen, psychologische factoren en externe factoren, zoals de omgevingstemperatuur. Ook is het zogenaamde chronotype van de sporter van belang: bij vroege vogels ligt de prestatiepiek eerder op de dag dan bij nachtbrakers.
Het is gelukkig wel mogelijk om het piekmoment te verleggen. Bijvoorbeeld door veel te trainen op het tijdstip van een belangrijke race. Ook door eerder of juist later op te staan en te slapen, kan een sporter de prestatiepiek een paar uur verplaatsen.
Door wedstrijden vroeg in de avond te plannen, vergroten organisatoren de kans dat atleten hun topprestaties laten zien. Of dat Femke Bol vanavond om 21:25 uur ook lukt, hangt af van haar voorbereiding. De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen.
Dit is een origineel bericht van Kenniscentrum Sport & Bewegen
Ga naar alle berichten van deze organisatie.