Ook het aantal miljoenenwoningen stijgt hard door

04 MEI 2022 09:00 | Calcasa

Een jaar geleden rapporteerde Calcasa over de grootste stijging van het aantal miljoenenwoningen ooit. De toename van 40% was nog niet eerder  vertoond. Nu blijkt die stijging slechts een opmaat te zijn geweest voor het afgelopen jaar. In 2021 steeg het aantal miljoenenwoningen met 69% naar ruim 142.900. Hierdoor is inmiddels meer dan 3% van de Nederlandse koopwoningvoorraad een miljoenenwoning. De Konijnenlaan in Wassenaar was voor het vierde jaar op rij de duurste straat van Nederland.

Exponentiële groei

Het aantal miljoenenwoningen is voor het achtste jaar op rij toegenomen. Waren er eind 2013 nog 14.360 woningen met een waarde van boven het miljoen, eind 2021 was dit bijna met een factor tien toegenomen tot ruim 142.900 woningen. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het aantal miljoenenwoningen. Hierin is te zien dat het aantal miljoenenwoningen zeker in de laatste jaren exponentieel is toegenomen. De stijging van 69% in het afgelopen jaar is de grootste sinds Calcasa onderzoek doet naar miljoenenwoningen.

Figuur 1: Aantal miljoenenwoningen. Bron: Calcasa

De belangrijkste oorzaak voor deze toename is uiteraard de huizenprijsontwikkeling in Nederland. Calcasa schreef eerder dit kwartaal al over de prijsontwikkelingen van de Nederlandse koopwoningvoorraad. De huizenprijzen zijn in acht jaar tijd met ongeveer 93% gestegen. Dit heeft tot gevolg dat meer woningen de grens van 1 miljoen euro hebben doorbroken het afgelopen jaar. Inmiddels is ruim 3% van de koopwoningvoorraad een miljoenenwoning in Nederland. Eind 2020 was dit nog geen 2%.

Ontwikkeling in 2021

Amsterdam is de woonplaats met veruit de meeste miljoenenwoningen. Amsterdam telt op dit moment 18.550 woningen met een waarde boven het miljoen. Den Haag volgt op gepaste afstand met 9.300 miljoenenwoningen, gevolgd door Rotterdam (4.050) en Utrecht (3.800). Met name Utrecht  en Den Haag hebben daarin een grote verandering ondergaan. In deze twee steden steeg het aantal miljoenenwoningen met respectievelijk 98% en 77%. Ter vergelijking, in Rotterdam was dit percentage 68% en Amsterdam had “slechts” 48% meer miljoenenwoningen ten opzichte van een jaar  eerder.

De woonplaatsen met de grootste stijging van het aantal miljoenenwoningen bevinden zich voornamelijk buiten de Randstad. Kijkend naar woonplaatsen met minimaal 500 miljoenenwoningen, dan zien we Groningen bovenaan deze lijst. Ten opzichte van een jaar eerder heeft hier een ruime verdubbeling plaatsgevonden. Arnhem, Apeldoorn, Almere, Zwolle en Houten zijn de andere woonplaatsen waar het aantal miljoenenwoningen meer dan verdubbeld is. 

Tabel 1: Grootste stijgers (woonplaatsen met minimaal 500 miljoenwoningen). Bron: Calcasa

Bloemendaal en Aerdenhout gedomineerd door miljoenenwoningen

De woonplaatsen Bloemendaal en Aerdenhout staan met respectievelijk een stijging van 19% en 12% niet in de lijst van grootste stijgers van het afgelopen jaar. Er is echter wel een andere reden dat deze twee woonplaatsen opvallen. Dit zijn namelijk de enige twee woonplaatsen waar meer dan duizend miljoenenwoningen staan en waar meer dan de helft van de huizen een miljoenenwoning is. In Bloemendaal is 59% van de woningen een miljoenwoning, in Aerdenhout is dit zelfs 74%. 

Duurste straat van Nederland

De Konijnenlaan in Wassenaar is voor het vierde jaar op rij de duurste straat van Nederland. De gemiddelde vierkante meter prijs in de Konijnenlaan is niet de hoogste van Nederland, maar behoort wel tot de top. In de Konijnenlaan betaal je gemiddeld 9.300 euro per vierkante meter. Een hoop geld, maar nog altijd wel minder dan wat er in de Van Breestraat en Johannes Verhulststraat betaald moet worden. In deze Amsterdamse straten betaal je respectievelijk gemiddeld 10.500 euro en 10.250 euro voor een vierkante meter woonoppervlak. De Keizersgracht in Amsterdam is overigens de straat met de meeste miljoenenwoningen in Nederland. Hier staan maar liefst 583 miljoenenwoningen. Dat zijn er dus meer dan in grote steden als Delft of Tilburg (560). De Prinsengracht en Valeriusstraat maken de top 3 van straten met de meeste miljoenenwoningen compleet.

Top en onderkant markt steeds verder uit elkaar

Het verschil tussen de bovenkant en de onderkant van de markt is de afgelopen jaren steeds verder uit elkaar gaan liggen. In 2013 behoorde een huis van 700.000 euro nog tot de top 1% van de markt. Een huis van 54.000 euro behoorde op dat moment tot de goedkoopste 1%. Een verschil dus van 646.000 euro. Aan zowel de bovenkant als de onderkant zijn de prijzen aanzienlijk gestegen. Een huis van 1.385.000 euro behoort nu tot de top 1%, terwijl een waarde van 100.000 euro in de onderste 1% valt. Hiermee is het verschil dus opgelopen tot 1.285.000 euro en op 7.000 euro na een verdubbeling van het verschil in 2013. In onderstaand figuur is deze ontwikkeling weergegeven. 

Figuur 2: Duurste en goedkoopste 1% van alle koopwoningen. Bron: Calcasa

Over Calcasa Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de statistische analyse en waardering van onroerend goed. Zij houdt zich bezig met dataverzameling, onderzoek, softwareontwikkeling en statistische modelbouw met een sterk wetenschappelijk fundament.

Meer binnen deze rubriek