Pascal Besselink
Aanleiding:
Sportpresentator Tom Egbers spant kort geding aan tegen NOS na jaar afwezigheid op tv | Show | AD.nl
Tom Egbers spant een kort geding aan tegen zijn werkgever NOS. De presentator zit inmiddels een jaar thuis na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, maar wil zijn werk weer oppakken.
In arbeidsrechtzaken komt het regelmatig voor dat werknemers hun werk weer opeisen. Bijvoorbeeld wanneer zij, vooruitlopend op een ontslag, op non-actief worden gesteld. Je ziet ook dat werknemers lopende een onderzoek naar ongewenst gedrag op de werkvloer naar huis worden gestuurd en dat de werknemer op een gegeven moment vindt dat de redelijke termijn voor onderzoek voorbij is en de functie weer opeisen.
Duidelijkheid afdwingen via rechter
Als een werkgever al langer dan een jaar onderzoek doet dan kun je op enig moment wel zeggen: ik wil duidelijkheid en komt die er niet dan ga ik het afdwingen bij een rechter. Dat is een juridische optie.
Onderzoek binnen redelijke termijn
Zo’n onderzoek mag niet maanden lang blijven slepen. Er geldt wel hoe complexer de zaak des te langer onderzoek kan duren. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat het zorgvuldig gebeurt, maar ook binnen een redelijke termijn. Je kunt je afvragen of een jaar onderzoek niet onredelijk lang is.
Vragen om weer toegelaten te worden
Via een kort geding kun je tewerkstelling vorderen. Dan vraag je de rechter om je weer toe te laten tot je werkzaamheden, omdat er niet langer aanleiding is om je van de werkvloer af te houden. Daar moet de rechter een belangenafweging in maken. Er zijn meerdere voorbeelden bekend dat een werknemer weer wordt toegelaten en moet worden gerehabiliteerd.
Niet zomaar in andere functie
Overigens mogen werkgevers niet zomaar bepalen dat de werknemer een andere functie moet gaan verrichten. Daar moeten zwaarwegende redenen voor zijn die ze dan goed moeten motiveren. Dat is regelmatig niet het geval.
Dit is een origineel bericht van DAS Rechtsbijstand
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
10 SEP 2024