De Cedris Waarderingsprijs kent dit jaar twee winnaars: WerkSaam Westfriesland en FC Emmen. Deze jaarlijkse prijs beloont bijzondere initiatieven die zich op een innovatieve manier inzetten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. De jury, onder leiding van Job Cohen, was dusdanig onder de indruk van beide projecten dat werd besloten om dit jaar niet één, maar twee winnaars aan te wijzen. DCW uit Enschede sleepte de Aanmoedigingsprijs binnen.
De beide winnaars werden gekozen uit vijftig inzendingen. “Het zijn stuk voor stuk prachtige initiatieven, die allemaal bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt”, aldus Job Cohen. “Maar deze twee sprongen er echt uit. We vonden het zo lastig om een keuze te maken, dat we besloten om twee winnaars aan te wijzen.” Presentator Marcel Bamberg reisde daarom af naar Hoorn en de gevangenis in Veenhuizen (voor het project van FC Emmen) om de winnaars te verrassen op hun werkplek. Daar kregen ze de Waarderingsprijs én een cheque van 2.500 euro uitgereikt.
WerkSaam Westfriesland
Het project van WerkSaam Westfriesland leidt nieuwkomers of vluchtelingen in drie jaar tijd op tot zorgmedewerkers. Ze krijgen daarbij extra begeleiding in de Nederlandse taal en doen werkervaring op bij samenwerkingspartner Omring. Daarmee slaat het traject twee vliegen in één klap: de nieuwkomers vinden aansluiting op de arbeidsmarkt en het tekort aan goed opgeleide zorgmedewerkers wordt opgelost. De jury roemt het feit dat het project daardoor bijdraagt aan het overbruggen van maatschappelijke vooroordelen en culturele verschillen. De nieuwbakken zorgverleners krijgen nauw contact met de zorgbehoevenden en kunnen zo van elkaar leren.
Projectleider Rachida Chakir is ontzettend blij met de winst. “Het is een belangrijk initiatief. Onze deelnemers hebben een baan en zijn uit de uitkering. Dat is super. Ik wil het gewonnen geldbedrag dan ook graag gebruiken om hen te belonen en een keer voor hén te zorgen. Dat verdienen ze!”
FC Emmen
Ook FC Emmen reageerde enthousiast op de winst. In hun project ‘Naoberschap Inside’ worden gedetineerden uit de Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen, die in de laatste fase van hun straf zitten, begeleid richting een plek op de arbeidsmarkt. Daarbij sporten ze samen en wordt actief gewerkt aan de 11 kernwaarden van de voetbalclub, zoals discipline, ambitie en vertrouwen. Het bedrijvennetwerk van FC Emmen wordt ingezet om werkplekken aan te kunnen bieden. “De resultaten van jullie project laten zien dat het een succesvol concept is: tien ex-delinquenten hebben een baan gevonden via het netwerk van FC Emmen”, aldus de jury. “En het gaat om meer dan alleen arbeidsparticipatie: deelnemers kunnen dankzij het project op een goede manier herintreden in de samenleving. Dat draagt bij aan het overbruggen van maatschappelijke vooroordelen.”
‘Mooie stimulans’
“Deze prijs geeft aan dat we enorm op de goede weg zijn”, aldus Marcel Sulmann, trainer van de maatschappelijke tak van FC Emmen. “We kunnen alleen nog maar vooruit nu en daar zijn we hartstikke blij mee. Het geld is een mooie stimulans om het project verder uit te breiden en door te gaan op de ingeslagen weg.”
Directielid Jan-Roelof van der Spoel van de PI in Veenhuizen benadrukt het belang van het project. “We proberen er op allerlei manieren voor te zorgen dat een detentie ook bijdraagt aan het leven een andere wending geven. Dat het leidt tot een delict-vrij bestaan. Dat kunnen we niet alleen, daar hebben we ketenpartners zoals FC Emmen voor nodig.”
Aanmoedigingsprijs
De Aanmoedigingsprijs én een cheque van 750 euro zijn overhandigd aan DCW in Enschede. “Deze prijs geeft aan dat er op dit terrein nog veel nieuwe dingen verzonnen kunnen worden”, aldus Job Cohen. “Voor andere bedrijven en ondernemers: neem hier kennis van en ga ook op deze manier aan de slag.”
In het project van DCW wordt een 3D-printer gebruikt om extra hulpmiddelen te maken, zodat werknemers met een fysieke uitdaging hun taken beter kunnen uitvoeren. “Een interessant en vernieuwend project”, aldus Job Cohen. “Dat het idee door mensen uit de doelgroep zelf is opgezet en uitgevoerd, geeft het geheel een gouden randje. Het is mooi om te zien dat dankzij de hulpmiddelen de zelfredzaamheid en het gevoel van trots bij werknemers is gestegen.”
Anderen inspireren
Martien van Rijn van DCW is erg blij met de erkenning die het initiatief met het winnen van de Aanmoedigingsprijs krijgt. “We vinden het zelf een enorm leuk project. En belangrijk voor medewerkers die qua motoriek hulp nodig hebben. Zij hebben bijvoorbeeld te weinig kracht of minder functionaliteit, maar dankzij de geprinte hulpstukjes kunnen ze nu veel meer of alles zelf doen.” Met het ontvangen geldbedrag wil DCW de technologie ook bij andere mensen en sociale ontwikkelbedrijven onder de aandacht gaan brengen.
Dit is een origineel bericht van CEDRIS
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
24 NOV 2024
24 NOV 2024