De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag de gasdruk in de ondergrondse gasopslag in Norg (Drenthe) voorlopig niet verruimen. De minister van Economische Zaken moet daarvoor eerst een nieuw besluit nemen waarin hij de verruiming van de gasdruk beter motiveert. Dat blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (7 september 2017).
De gemeenten Noordenveld en Leek hadden de voorzieningenrechter gevraagd het besluit van de minister om de gasdruk te verruimen, te schorsen. Zij maken zich zorgen over de gevolgen van de verruiming van de toegestane gasdruk voor hun inwoners. Volgens hen is onvoldoende onderzoek gedaan naar de risico's daarvan.
Nog geen nieuw besluit
De minister van Economische Zaken stemde in augustus 2015 in met een wijziging van het plan voor de gasopslag Norg. Het gaat daarbij om de opslag van gas en niet om het winnen van gas. Met deze wijziging wordt in één van de compartimenten van de gasopslag een verhoging van de gemiddelde reservoirdruk toegestaan. Hierdoor kan de opslagcapaciteit van de gasopslag worden vergroot van 5 miljard naar 5,9 miljard kubieke meter. De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak kan niet beoordelen of die gasdruk in dat compartiment juridisch toelaatbaar is. De minister moet daarvoor eerst een nieuw besluit nemen waarin hij de verruiming van de gasdruk beter onderbouwt. De Mijnbouwwet schrijft voor dat de Mijnraad en de decentrale overheden, waaronder de gemeenten Noordenveld en Leek, over zo'n nieuw besluit mogen adviseren. Het nieuwe besluit wordt niet eerder dan 1 februari 2018 verwacht. Onder meer om de adviesprocedure in de tussentijd voldoende tot haar recht te laten komen, heeft de voorzieningenrechter het besluit van de minister van augustus 2015 geschorst, zodat de NAM de gasdruk in de tussentijd niet mag verruimen. Daarbij speelt ook een rol dat 'niet aannemelijk' is dat een ruimere opslagcapaciteit van de gasopslag in Norg nodig is om de leveringszekerheid van het gas uit het Groningenveld te waarborgen.
Seismische dreiging
Het is niet de eerste keer dat de Afdeling bestuursrechtspraak zich buigt over de wijziging van het opslagplan Norg. In maart van dit jaar oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak in een bodemprocedure dat de minister het drukbereik in compartiment 2 heeft verruimd zonder duidelijkheid te geven over hoe groot de daarmee gemoeide belangen zijn. Ook heeft de minister niet onderbouwd welke gevolgen die verruiming heeft voor de seismische dreiging. De minister moest daarom van de Afdeling bestuursrechtspraak beter onderbouwen waarom hij de hogere gasdruk in de gasopslag toestaat. De minister heeft dat echter nog niet gedaan.
Dit is een origineel bericht van Raad van State
Ga naar alle berichten van deze organisatie.