Vaar mee, strijd mee!
MARINEMUSEUM DEN HELDER - Het Marinemuseum in Den Helder opent zaterdag 17 juni de nieuwe tentoonstelling ‘Zeeslag!’. In deze tentoonstelling vaar en leef je mee met de opvarenden van twee belangrijke zeeslagen die in 2017 herdacht worden: de Tocht naar Chatham (1667) en de Slag in de Javazee (1942). De Tocht naar Chatham wordt dit jaar ook groots herdacht in Engeland. De Slag in de Javazee werd op 27 februari jl. herdacht. Eind 2016 was de Slag veel in het nieuws omdat tijdens een duikexpeditie bleek dat de scheepswrakken van de Nederlandse schepen die in de strijd ten onder zijn gegaan verdwenen waren.
Een zeeslag lijkt soms net een spel. Met de zee als een uitgestrekt blauw speelbord en de schepen als spelstukken. Maar achter die hulzen van hout en staal schuilen honderden zeelieden die hun leven op het spel zetten voor het vaderland. Wat zij delen is hoop. De hoop op een glorieuze overwinning en eeuwige roem. En de hoop op overleven. Michiel de Ruyter is bekend geworden door zijn glorieuze overwinningen. Karel Doorman treft een ander lot. Hij sneuvelt tijdens de Slag in de Javazee. De levensverhalen van deze helden staan symbool voor het onzekere lot van zeelieden in oorlogstijd. In de tentoonstelling nemen we de bezoekers mee in het verhaal van Thijs Thijszoon en Joris Janszoon, opvarenden van het schip De Vreede. De Slag in de Javazee maakt de bezoeker mee aan de hand van Alex Moorman (ziekenverpleger op Hr.Ms. De Ruyter) en Ru Crommelin (oudste officier op de Hr.Ms. Kortenaer).
Van de bezoeker die de Tocht naar Chatham meebeleeft wordt participatie gevraagd. Zo moet er geroeid worden om Fort Sheerness te bereiken en moet de Engelse vloot in brand worden gestoken.
Het tentoonstellingsgedeelte over de Slag in de Javazee staat in het teken van het gedenken van de Slag, waarbij 918 opvarenden van Nederlandse schepen omkwamen. Er zullen diverse objecten afkomstig uit de scheepswrakken van de kruisers Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Java te zien zijn en de scheepsbel van de kruiser de Ruyter neemt een centrale plek in de tentoonstelling. Aan de tentoonstelling is een website gekoppeld: www.918keerherdacht.nl. Net als in de tentoonstelling zelf wordt op deze plek steeds een andere overleden opvarende herdacht. Ook kan op de website gezocht worden op naam.Zaterdag 17 juni is het Marinemuseum van 10.00 tot 17.00 uur gratis geopend. De Marinierskapel der Koninklijke Marine geeft van 14.00 tot 15.15 uur een concert op het terrein van het museum.
Dit is een origineel bericht van Stichting Defensie Musea
Ga naar alle berichten van deze organisatie.