'Kabinet moet ook denken aan de lange termijn bij oplossen problemen in de zorg'

23 AUG 2023 15:20 | Alzheimer Nederland

Dit is een expertquote van Gerjoke Wilmink, Directeur-bestuurder, Alzheimer Nederland.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Zorgmedewerkers: Schrap het collegegeld, alleen niet voor de goedverdienende specialisten | Binnenland | AD.nl

Zorgmedewerkers willen dat het collegegeld voor zorgopleidingen wordt afgeschaft. Het is één van de speerpunten in het manifest van V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, gericht aan een nieuw kabinet. Alzheimer Nederland ondersteunt dit, maar benadrukt dat er voor de toekomst nog andere aanvullende maatregelen nodig zijn.

Het kabinet moet de huidige uitstroom van zorgpersoneel tegengaan door het werken in de zorg leuker te maken en beter vol te houden. Daarnaast roepen wij de politiek op zich voor te bereiden op een toekomst waarin we - ook met al deze maatregelen - straks onvoldoende zorgmedewerkers zullen hebben.

De vergrijzing gaat hard. Met alleen al meer dan een half miljoen mensen met dementie verwacht rond 2040 zou straks een op de drie werkenden in de zorg moeten werken. Daarom moet het kabinet nu investeren in zorgmedewerkers en tegelijkertijd inzetten op het vermeerderen van het aantal zorgarme jaren. Alzheimer Nederland heeft alle politieke partijen van de nodige input voorzien om dit voor elkaar te krijgen.

Meer binnen de rubriek Zorg