De zeven ergste humanitaire crises om kind te zijn in 2022

23 DEC 2022 07:00 | Save the Children Netherlands

Het aantal kinderen dat humanitaire hulp nodig heeft steeg dit jaar met meer dan 20% tot 149 miljoen. Kinderen in Afghanistan en de Democratische Republiek Congo (DRC) werden het zwaarst getroffen, zo blijkt uit analyse van Save the Children van de zeven grootste humanitaire crises voor kinderen in 2022. 

Analyse van onder meer data uit het nieuwe Global Humanitarian Overview van de VN toont dat dit jaar 149 miljoen kinderen humanitaire hulp nodig hadden, ten opzichte van 123 miljoen in 2021. De stijging met 26 miljoen kinderen is een gevolg van nieuwe en voortdurende conflicten, gestegen ondervoeding en rampspoed door klimaatverandering. 

Volgens Save the Children zijn 14 miljoen kinderen in Afghanistan hulpafhankelijk, gevolgd door 13,9 miljoen kinderen in DRC Congo. In Congo verblijven de meeste mensen in nood, maar het benodigde budget voor de hulpverlening, zoals vastgesteld door de VN, is voor minder dan de helft gevuld. 

Ethiopië, Jemen, Pakistan, Syrië en Soedan completeren de lijst met landen waar kinderen dringend behoefte hebben aan voedsel, schoon water, onderdak, gezondheidszorg en psychosociale steun.

Afghanistan

Afghanistan is sinds lang een van de ergste plekken om kind te zijn, maar het afgelopen jaar is de situatie verder verslechterd. 

Chris Nyamandi, directeur Save the Children Afghanistan:

'Kinderen gaan dagelijks met honger naar bed. Miljoenen lopen het risico op ernstige ondervoeding en andere levensbedreigende ziekten. Ouders nemen wanhopige maatregelen om te overleven: ze sturen hun kinderen naar werk of overleven alleen op brood. Het is een humanitaire catastrofe op een schaal die het land niet eerder zag en het zal alleen maar erger worden nu de temperaturen in veel delen van het land al tot onder het vriespunt dalen.’

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog kende de wereld niet zoveel conflicten als nu en ieder conflict heeft grote impact op het leven van kinderen. Tijdens een conflict overlijden kinderen veel vaker aan verwondingen door explosies dan volwassenen. Kinderen in conflictgebieden in landen als Ethiopië, Afghanistan, de Democratische Republiek Congo en Jemen zijn kwetsbaar voor mensenrechtenschendingen. Op veel plaatsen gaan plegers van misdaden tegen kinderen nog steeds vrijuit en worden niet ter verantwoording geroepen. Ondanks verbeteringen in beleid bij het Internationaal Strafhof in Den Haag resulteert dit in een klimaat van straffeloosheid.

Martine Bergwerff, coördinator noodhulp Save the Children Nederland:

'Wereldwijd hebben meer kinderen humanitaire hulp nodig om te overleven dan ooit tevoren. Dit jaar zijn miljoenen kinderen getroffen door conflicten, klimaatverandering, voedselonzekerheid en economische crises. Meer financiering is van cruciaal belang, maar geld alleen lost de onderliggende problemen waarmee kinderen wereldwijd worden geconfronteerd niet op. We hebben regeringen nodig die de humanitaire diplomatie opschalen zodat de gevolgen van de crises worden verminderd en humanitaire hulp de mensen bereikt die het nodig hebben.’

 

Methodologie: De lijst met de zeven belangrijkste noodsituaties met gevolgen voor kinderen in 2022 zijn ramingen die uitsluitend zijn gebaseerd op het aantal mensen dat humanitaire hulp nodig heeft, volgens een combinatie van gegevens uit het Global Humanitarian Overview 2023 en editie 2022 en de humanitaire responsplannen van de landen, voor zover beschikbaar. Deze gegevens zijn gedeeld door het percentage kinderen per land, gegevens verstrekt door World Population Prospects 2022. De lijst geeft een schatting van het aantal kinderen dat in 2022 humanitaire hulp nodig heeft, in verhouding tot het aantal kinderen in het land. Data sources used: Number of people in need of humanitarian assistance in 2022 (The Global Humanitarian Overview 2023), download full Global Humanitarian Overview report. Number of people in need of humanitarian assistance in 2021 (Global Humanitarian Overview 2022). Percentage of population that are children in 2021 and 2022 (data from the UN World Population Prospects 2022) Percentage of coverage of Ethiopia’s humanitarian response plan (data from the Financial Tracking Service, Ethiopia Humanitarian Response Plan 2022) Sudan: 2023 Humanitarian Response Plan (December 2023)

Meer binnen de rubriek Dagbladen