'Consumenten kritischer op warmtepomp nu wachtlijsten korter worden'

29 AUG 2023 15:24 | Nefit Bosch

Dit is een expertquote van Martine Straver, Marketing Director, Bosch Thermotechniek B.V.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Minder lang wachten op warmtepomp: 'Recordaantal geïnstalleerd' | ANP

Vorig jaar moesten mensen soms wel een jaar wachten op hun bestelde warmtepomp en toebehoren. Die waren moeilijk leverbaar als gevolg van de wereldwijde tekorten aan chips, elektronica en pompen. Tegelijkertijd zag je dat de aanbodkant niet goed was voorbereid op de ongekend snel stijgende vraag. De extreem hoge gasprijzen en de ‘verplichte warmtepomp' waren de belangrijkste aanjagers van de vraag. De vraag is nog steeds hoog, maar inmiddels gaat het aan de aanbodkant beter en zijn warmtepompen sneller leverbaar.

De afgelopen maanden hebben wij als producent veel achterstanden weg kunnen werken, waardoor bij nieuwe orders normale levertijden gelden voor elk type warmtepomp. Onder andere door intensieve samenwerking met toeleveranciers, het zelf produceren van kritische onderdelen en het aanboren van nieuwe kanalen in Europa hebben we de productie gestaag kunnen opvoeren. Al deze maatregelen hebben ertoe bijgedragen dat we dit najaar alle typen warmtepompen weer uit voorraad kunnen leveren.

​​​​​​​

Het ziet ernaar uit dat nu vooral de capaciteit bij installateurs het knelpunt gaat vormen. Lang niet alle cv-installateurs installeren warmtepompen. Bovendien kost het gewoon meer tijd om een warmtepomp te installeren. Dit is overigens geen typisch Nederlands fenomeen. In Europa gaat het om meer dan 200 miljoen verwarmingsinstallaties die moeten worden verduurzaamd. Tot 2030 zijn hiervoor naar verwachting 30 miljoen nieuwe warmtepompen nodig. Als Bosch Home Comfort Group bouwen we daarom een nieuwe fabriek en investeren we meer dan een miljard euro in de uitbreiding van de ontwikkeling en productie van warmtepompen in Europa.

Naarmate de levertijden verder normaliseren, zullen consumenten ook kritischer worden in hun keuze. Niet alleen efficiëntie en geluid spelen een rol, ze zullen ook steeds meer kijken naar de milieuprestaties van de warmtepomp. Gezien de strengere regelgeving vanuit Europa zullen steeds meer consumenten kiezen voor de nieuwste generatie warmtepompen, deze zijn gevuld met natuurlijke koudemiddelen. Die hebben een broeikasgaspotentieel dat vele malen lager ligt dan dat van gangbare middelen.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen