'Eigenaar warmtepomp profiteert meest van salderingsregeling'

16 FEB 2024 10:30 | Nefit Bosch
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Adriaan Cramer

Aanleiding:
Salderingsregeling zonnepanelen blijft voorlopig | RTL Nieuws

Huishoudens met een warmtepomp profiteren het meest nu de salderingsregeling blijft bestaan. Omdat saldering plaatsvindt op jaarbasis kan het overschot aan zonnestroom in de zomer worden weggestreept tegen de stroom die in de winter wordt afgenomen voor het verwarmen van de woning.

Gemiddeld gebruiken zonnepanelenbezitters maar 30 tot 40 procent van de opgewekte stroom zelf, de rest wordt teruggeleverd. De prijs die ze ontvangen voor teruggeleverde stroom is echter (veel) lager, dan het tarief voor de stroom die ze afnemen. Omdat de salderingsregeling niet wordt afgebouwd, kunnen huishoudens met een warmtepomp hun teveel geproduceerde stroom in de winter zonder extra kosten blijven opnemen voor het verwarmen van de woning. Zij hebben dus veel minder last van het (veel) lagere teruglevertarief dan huishoudens zonder warmtepomp.

Voor zonnepanelenbezitters die nog niet in het bezit zijn van een warmtepomp, wordt de aanschaf ervan dus extra interessant. Zo kan de energietransitie door het in stand houden van de salderingsregeling een impuls krijgen. 

afbeeldingen: Nefit Bosch

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid