Dit is een expertquote van Martine Straver, Marketing Director, Bosch Thermotechniek B.V.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Warmtepomp niet op tijd terugverdiend, en daarom voor veruit de meeste mensen tóch niet verplicht | Economie | AD.nl
De investering in een hybride warmtepomp is voor de meeste woningeigenaren binnen zeven jaar terug te verdienen, schrijft het AD. Zij baseren dit op cijfers van Milieu Centraal.
In het artikel wordt uitgegaan van een gasbesparing van 60 tot 75 procent, terwijl Nefit Bosch uit meerdere praktijkonderzoeken van de afgelopen jaren weet dat met een hybride warmtepomp hogere besparingen mogelijk zijn voor veel woningen. Tot wel 80 procent of meer.
Daarnaast is het aannemelijker dat de gasprijzen op langere termijn relatief hoog blijven, dan dat ze blijvend dalen. Dat is een realistisch scenario als je kijkt naar wereldwijde ontwikkelingen, verstoringen in de markt en regulering vanuit de overheid. Het verschil tussen de gasprijs en de stroomprijs is bovendien relatief groot. Al met al zal de terugverdientijd voor veel huiseigenaren dus echt binnen de door de minister gehanteerde grens van 7 jaar vallen.
Niet rijk rekenen
Een verplichting is nooit sympathiek, maar als huiseigenaar moet je je niet rijk rekenen. Ik denk dat het te optimistisch is om te stellen dat deze voor ‘veruit de meeste mensen’ niet zou gelden. Een langere terugverdientijd is alleen aannemelijk als je nu al weinig gas verbruikt, bijvoorbeeld als je een kleine of optimaal geïsoleerde woning hebt. Voor een groot deel van de woningeigenaren is dit niet van toepassing.
Zo weten we uit het demonstratieproject hybride warmtepompen dat het gemiddelde gasverbruik van 1850 m3 terugging naar 475 m3, oftewel een gemiddelde gasbesparing van 75 procent. Dus niet maximaal 75 procent. Het stroomverbruik van de warmtepomp was gemiddeld 2360 kWh. Bij de huidige prijzen resulteert dat in een netto jaarlijkse besparing van rond de 1000 euro per woning. Dan is de aanschaf van een hybride warmtepomp van rond de 3000 euro na aftrek van de subsidie in 3 à 4 jaar terugverdiend. Heb je zonnepanelen op het dak liggen, dan gaat dit nog sneller.
Kwaliteit van de installatie en regeltechniek van belang voor terugverdientijd
Voor de terugverdientijd maakt het wel uit hoe de installatie is ingeregeld en hoe de gebruiker omgaat met zijn warmtepomp. Als je vooral optimaliseert op comfort, en dus de warmtepomp instelt op een hogere temperatuur, zullen de besparingen lager uitvallen. Let je in de eerste plaats op de efficiëntie van het verwarmingssysteem als geheel, dan is met relatief kleine verbeteringen een hogere besparing te realiseren. Ook de kwaliteit van de cv-installatie, meestal radiatoren en/of vloerverwarming, is van belang om tot goede prestaties en dus een korte terugverdientijd te komen.
Dit is een origineel bericht van Nefit-Bosch
Ga naar alle berichten van deze organisatie.