'Waterstof onmisbaar om problemen met elektriciteitsnet te voorkomen'

30 OKT 2023 09:32 | Nefit Bosch

Dit is een expertquote van Martine Straver, Marketing Director, Nefit Bosch

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: ‘Met gebruik van waterstof hoeft elektriciteitsnet niet zo zwaar te worden’ | Economie | AD.nl

Groene waterstof is onmisbaar voor een klimaatneutrale wereld en de ontlasting van het elektriciteitsnet. Met de focus alleen op elektrificatie komen we er niet. Waterstof is goed te transporteren, op te slaan en stoot bij verbranding geen CO2 uit. We hebben in Nederland een uitstekende gasinfrastructuur die met beperkte aanpassingen geschikt is voor waterstof. Een reeks pilots heeft aangetoond dat het kan, zowel in Nederland, als daarbuiten.

Brandstofcelsystemen die werken op waterstof zijn een essentiële bouwsteen voor een duurzame energiemix met een fors lagere CO2-uitstoot, zowel voor transport en industrie, als voor gebouwen. Met brandstofcellen in wijken, bij bedrijven en bij oplaadstations kun je netcongestie voorkomen.

Politiek en bedrijfsleven zouden meer werk moeten maken van de totstandkoming van de ‘waterstofeconomie’. Met name moet het tempo van de waterstofproductie in Europa worden opgevoerd. We moeten nu echt aan de slag gaan, willen we in de toekomst onze energievoorziening veilig stellen.

Bosch start onder meer met de serieproductie van brandstofcelsystemen. In Nederland gaat het bedrijf componenten maken voor elektrolysers die nodig zijn om groene waterstof te produceren. in totaal werken bij Bosch al meer dan 3.000 mensen aan waterstoftechnologieën. De komende drie jaar steekt het bedrijf nog eens 2,5 miljard euro in waterstoftechnologie.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen