'Eigenaar warmtepomp laat vaak kansen liggen om te besparen'

12 JAN 2024 10:01 | Nefit Bosch
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Frank Lankhorst

Aanleiding:
Veel storingen aan oudere cv-ketels, warmtepompen doorstaan de vrieskou wel | Binnenland | AD.nl

Warmtepompen blijven het in de kou goed doen, maar vaak is er te weinig aandacht voor het goed inregelen ervan. Hierdoor blijven er kansen liggen om energie te besparen. Zeker bij een warmtepomp is het cruciaal dat de installateur hem goed afstelt op de woning en de gebruiker. Elke situatie is uniek en met de fabrieksinstellingen haalt een warmtepomp niet het optimale rendement. Het inregelen van installaties schiet er in de praktijk vaak bij in. Enerzijds door de drukte bij installateurs, anderzijds door te weinig kennis of aandacht. 

Een hybride warmtepomp kan ook bij vriestemperaturen nog steeds een bijdrage leveren en het gasverbruik laag houden. De installatie moet dan wel goed zijn ingesteld. Om de warmtepomp zijn werk goed te laten doen, moet in veel gevallen het vermogen van de cv-ketel worden begrensd. Daarnaast moet de installatie waterzijdig worden ingeregeld. Het warme water wordt dan beter verdeeld over de radiatoren in de woning. Dit is overigens wettelijk verplicht.

Gebruikers kunnen zelf ook veel doen. Het is vooral belangrijk dat zij zich realiseren dat een warmtepomp anders werkt. Een cv-ketel zet je ’s nachts lager, maar in een hybride installatie kunnen te grote temperatuurverschillen ertoe leiden dat de cv-ketel te snel aanslaat. Daardoor valt het gasverbruik hoger uit dan nodig. 

Als je de temperatuur in huis wilt verhogen of verlagen, is ons advies om dit geleidelijk te doen, in kleine stapjes van een halve graad of een graad. Voor het behalen van een optimaal rendement is de rol van de installateur nog groter dan voorheen. Het advies aan woningeigenaren is dan ook om een installateur in de arm te nemen die het belang van het optimaal inregelen onderkent en die de tijd neemt om gebruikers goed voor te lichten over het gebruik van hun warmtepomp.


Over Nefit Bosch Nefit en Bosch zijn sinds 2004 aan elkaar verbonden. Bosch is sinds 1903 in Nederland aanwezig en telt hier momenteel ongeveer 3.050 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer. Wereldwijd is de Bosch Groep een toonaangevend technologiebedrijf in vier sectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. In 2022 had het bedrijf ongeveer 421.300 medewerkers en realiseerde het een omzet van 88,2 miljard euro. Bosch is de eerste grote industriële onderneming die wereldwijd CO2-neutraal werkt.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid