'Er moet gefocust worden op gasbesparing, niet op het afsluiten van gas'

21 NOV 2023 09:01 | Bosch

Dit is een expertquote van Gerd Vrieling, Managing director, Nefit Bosch

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Huizen afsluiten van gas kost half miljard per jaar, betaald door mensen die níet van het gas gaan | Economie | AD.nl

Om de klimaatdoelen te halen moeten de komende 25 jaar elk jaar 300.000 woningen van het gas af. De kosten gaan volgens een artikel in het AD van 20 november richting de half miljard euro per jaar. Deze kosten worden verrekend in de gastarieven. Hierdoor dreigt een scheefgroei in de energietransitie: wie niet in de positie is om over te gaan op gasloos verwarmen, wordt in feite dubbel benadeeld.

De oplossing is eenvoudig: door de inzet van hybride warmtepomp is een betere balans mogelijk. Daarmee focus je op het besparen van gas in plaats van het volledig gasloos verwarmen. Met de inzet van hybride warmtepompen snijdt het mes aan twee kanten.

Enerzijds kan er sneller meer gas worden bespaard. Een groot deel van de Nederlandse woningen is namelijk niet geschikt voor gasloos verwarmen. Door gebruik van een hybride warmtepomp kan direct tot 75 procent gas bespaard worden, zoals blijkt uit onafhankelijk onderzoek.

Anderzijds worden kosten bespaard doordat die woningen niet koste wat kost van het gas af moeten. De afsluitkosten hoeven dan niet doorberekend te worden in de gastarieven.

Bijkomend voordeel van de inzet van hybride warmtepompen is dat de elektriciteitsnetten minder belast worden. Naarmate meer woningen van het gas gaan, wordt het probleem van netcongestie groter. In tegenstelling tot bij gasloos verwarmen kan bij hybride verwarmen geschakeld worden tussen elektriciteit en aardgas. Dat is veel minder belastend is voor het elektriciteitsnet. Niet voor niets ziet demissionair minister Rob Jetten van Economische Zaken hybride warmtepompen als deel van de oplossing.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen