De bestuurders van het Spaarne Gasthuis, Kennemerhart, Sint Jacob, ViVa! Zorggroep, Zorgbalans, Zorggroep Reinalda en De ZorgSpecialist hebben binnen hun organisaties het startsein gegeven voor het halen van de griepprik in de regio Kennemerland. Hiermee hopen zij een voorbeeld te zijn voor alle collega’s in deze zorgorganisaties en de griepvaccinatiegraad in de regio te verhogen. De Gezondheidsraad adviseert al sinds 2007 niet alleen cliënten, maar ook zorgmedewerkers te vaccineren.
Het najaar is weer aangebroken en daarmee ook de periode van de griepvirussen. In dit virusseizoen is het extra belangrijk dat zorgmedewerkers zich laten inenten. De belastbaarheid van de medewerkers in ziekenhuizen en de ouderenzorg is tijdens de eerste COVID-19 golf, die nog vers achter ons ligt, al flink op de proef gesteld. Elk geval van uitval door griep dient daarom voorkomen te worden. En mocht een zorgmedewerker griepklachten krijgen, dan levert het extra (in)spanning op omdat hij of zij niet weet of het om COVID-19 of het griepvirus gaat.
Gratis prik voor alle medewerkers
Zorgmedewerkers komen tijdens hun werkzaamheden dagelijks in contact met kwetsbare cliënten en kunnen onbedoeld virussen makkelijk aan hen overdragen. Door hun kwetsbare gezondheid lopen cliënten een hoog risico op griep en de daarbij horende complicaties. Zo lopen mensen met diabetes, long- of hartziekten of een algehele verslechterde weerstand een groter risico op het krijgen van een longontsteking en in het ergste geval kunnen zij zelfs mede aan de gevolgen van griep overlijden. Daarom roepen de bestuurders alle zorgmedewerkers op zich te beschermen tegen het griepvirus: voor zichzelf en voor hun cliënten en bieden zij in oktober en november op hun verschillende zorglocaties een gratis griepvaccinatie aan hun medewerkers aan.
De jaarlijkse griepvaccinatie beschermt tegen de meeste griepvirussen. Elk jaar heersen er andere virusvarianten en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert elk jaar opnieuw over de samenstelling van de griepprik. Het is dus nodig jaarlijks een nieuwe vaccinatie te halen. Om cliënten in zorginstellingen goed te beschermen is het niet voldoende alleen hen te vaccineren. Bij ouderen biedt de vaccinatie vaak minder goede bescherming als gevolg van de hogere leeftijd. Ook kan het griepvirus overgedragen worden aan hen door iemand die zelf geen klachten heeft (Bron: GGD).
Tamara Pieterse, bestuurder Zorgbalans: ‘Uiteraard verplichten wij niemand om de griepprik te halen, maar ik ben er sterk voorstander van dat medewerkers in de zorg zich laten vaccineren. Misschien in 2020 nog wel meer dan voorgaande jaren, nu we ook met de dreiging van COVID-19 te maken hebben. Daarom wijzen wij alle zorgmedewerkers op het belang van de griepvaccinatie: niet alleen voor jezelf maar vooral voor onze cliënten.‘
Gezamenlijk risico verkleinen
Mensen die een griepprik krijgen, beschermen niet alleen zichzelf, hun cliënten en collega’s, maar ook hun familieleden. Zeker wanneer zij jonge kinderen hebben of iemand in de familie die tot de risicogroep behoort. Met het halen van de griepprik is niet geheel uitgesloten dat iemand ziek wordt. Wel is aangetoond dat de kans om griep te krijgen wordt verkleind. Ook verloopt de griep milder en is de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner.
Door gezamenlijk alle zorgmedewerkers op te roepen de griepprik te halen, onder andere met promotiemateriaal zoals filmpjes en een leuk opgetuigde prikkar, hopen de zorgorganisaties uit de regio Kennemerland de vaccinatiegraad onder hun medewerkers flink te verhogen.
Audrey van Schaik, bestuurder Kennemerhart: ‘De veiligheid van onze cliënten en zorgmedewerkers gaat boven alles. Daarom stellen wij de griepprik gratis beschikbaar aan alle medewerkers en vrijwilligers van Kennemerhart ter bescherming van henzelf en daardoor ook van onze cliënten. Het is fijn dat de regionale zorgorganisaties elkaar hierin vinden en dat we samen proberen de griep buiten de deuren van onze zorgorganisaties te houden.’
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Danja Borst, communicatieadviseur Spaarne Gasthuis, via dborst@spaarnegasthuis.nl of 023-224 2055.
Eva Lunshof, communicatieadviseur Kennemerhart, via eva.lunshof@kennemerhart.nl of 023-5 149 548.
Caroline van den Berge, communicatieadviseur Sint Jacob, via c.vandenberge@sintjacob.nl of 06-51699178.
Janine Wagensveld, communicatieadviseur ViVa! Zorggroep, via j.wagensveld@vivazorggroep.nl of 088-995 8000.
Kim Hirs, communicatieadviseur Zorgbalans, via k.hirs@zorgbalans.nl of 023-8 918 918.
Maureen Wijnschenk, communicatieadviseur Zorggroep Reinalda, via mwijnschenk@zorggroepreinalda.nl of 06-22537159.
Over het Spaarne Gasthuis
Het Spaarne Gasthuis is een modern en dynamisch ziekenhuis. Een 24-uurs bedrijf, met 3 hoofdlocaties en 4 buiten-poli’s, waar meer dan 4.200 mensen werken. Alles wat we doen, start met de wil om samen de best mogelijke zorg te leveren.
We zijn een topklinisch ziekenhuis en staan voor een hoge kwaliteit in patiëntenzorg. Topzorg leveren, dat betekent samenwerken. Zowel binnen als buiten het ziekenhuis delen we onze kennis en helpen en stimuleren we elkaar om het elke dag weer beter te doen.
In ons ziekenhuis is alle ruimte voor onderzoek, persoonlijke ontwikkeling en opleiding. Dat geeft patiënten het vertrouwen in goede handen te zijn en jou de kans om te groeien. In een prettige werkomgeving met professionele en gepassioneerde collega’s.
Zie ook www.spaarnegasthuis.nl.
Over Kennemerhart
Kennemerhart biedt vanuit tien woonzorgcentra, drie behandelcentra en meerdere dag- en ontmoetingscentra diensten op het gebied van wonen, thuiszorg en welzijn aan mensen die ouder worden en ouder zijn. De visie van Kennemerhart? ‘Liefdevolle zorg vanuit ons hart’. Persoonlijk en op maat, met aandacht en in samenspraak en sociaal betrokken zijn de kernwaarden van waaruit de medewerkers en vrijwilligers van Kennemerhart hun werk doen.
Zie ook: www.kennemerhart.nl.
Over Stichting Sint Jacob
Stichting Sint Jacob biedt deskundige, liefdevolle zorg en revalidatie voor ouderen. De stichting telt zeven woonzorgcentra en een centrum voor revalidatie in Haarlem en Heemstede. Sint Jacob vindt het belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk de regie houden over hun dagelijks leven. De medewerkers stimuleren cliënten en revalidanten in hun zelfstandigheid, met respect voor levenservaring en geloofsovertuigingen. De revalidatie en complexe zorg (somatisch en/of psychogeriatrisch) is altijd op maat.
Zie ook: www.sintjacob.nl.
Over Viva! Zorggroep
ViVa! Zorggroep (3.500 medewerkers, 1.600 vrijwilligers) biedt een breed pakket aan diensten op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Toegespitst op ieders vraag en situatie, 7 x 24 uur. ViVa! Zorggroep levert haar diensten aan 6.000 cliënten in de regio’s Zuid-, Midden- en Noord Kennemerland.
Zie ook: www.vivazorggroep.nl.
Over Zorgbalans
Zorgbalans is een grote ouderenzorgorganisatie en een van de grootste werkgevers in de regio Kennemerland en Zuid-Holland Noord. De medewerkers ondersteunen mensen met een zorgbehoefte om zo lang mogelijk op een eigen wijze vorm en inhoud te geven aan hun leven.
Met bijna 3.600 professionele medewerkers en 900 vrijwilligers bieden zij tijdelijke en langdurige verzorging, verpleging, huishoudelijke ondersteuning, behandeling, revalidatie en begeleiding bij dementie. Dat doen ze bij mensen thuis, in één van de ontmoetingscentra of de woonzorglocaties.
Zie ook: www.zorgbalans.nl.
Over Zorggroep Reinalda
De Zorggroep Reinalda is een lokale, Haarlemse zorgorganisatie die al 58 jaar haar wortels heeft in Haarlem. Wij zijn altijd in de buurt op het moment dat goede zorg en ondersteuning nodig is. Van verzorging tot (gespecialiseerde) verpleging. Van behandeling tot revalidatie. En van dagbesteding tot de organisatie van vele activiteiten. Zowel thuis als in een van onze woonlocaties. Wij regelen het met en voor onze cliënten.
Dagelijks ervaren we de mooie kanten van ons vak. Het maakt ons iedere keer weer trots om te zien hoe medewerkers zich met liefde, deskundigheid en aandacht inzetten voor onze cliënten en hun omgeving. Door persoonlijke, op maat gesneden zorg- en dienstverlening en het denken in mogelijkheden. Samen met vrijwilligers vormen ze het hart van onze organisatie.
Zie ook: www.zorggroepreinalda.nl.
Over De ZorgSpecialist
De ZorgSpecialist is al jaren een vertrouwd adres voor zorg thuis of net zoals thuis. Van jeugdzorg tot en met gespecialiseerde verpleging en van huishoudelijke zorg tot en met casemanagement dementie en kleinschalig wonen; en altijd met oog voor vernieuwing. Naast zorg voor cliënten, zorgen we ook voor elkaar; en dat is voelbaar als je binnenstapt bij de ZorgSpecialist.
Zie ook www.dezorgspecialist.nl.
Foto kan rechtenvrij worden gebruikt.