Echte mannen werken 4 dagen
VMN Media en Louis Goulmy hebben 13 juni 2023 het boek met de titel Echte mannen werken 4 dagen uitgegeven. Volgens de bedrijfseconoom, HR-adviseur en oprichter van het adviesbureau werkvierentwintig, is de veertigurige en vijfdaagse werkweek contraproductief.
Goulmy vindt dan ook belangrijk dat we als werknemers en werkgevers de overstap maken naar de vierdaagse werkweek. “Deze zorgt niet alleen voor meer gelijkwaardigheid voor ouders in de opvoeding, maar ook voor een betere inzetbaarheid tijdens alle facetten van je leven. Zo is de kwaliteit van je werk, je week en je weekend hoger. Bovendien komt vier dagen werken ook ten goede aan de resultaten van je werk: je hebt voldoende tijd en energie voor hobby’s en eventueel vrijwilligerswerk.”
Heilig huisje
Werk, met name de veertigurige werkweek en de achturige werkdag, is een heilig huisje, constateert Goulmy. “De algemene opvatting is: hoe meer je werkt, hoe meer je produceert. Dat veronderstelt een lineaire verhouding. Maar productiviteit - en zeker de groei van productiviteit - nemen juist af naarmate je langer achter elkaar werkt. Tot het punt dat het contraproductief wordt. In het ergste geval gaan mensen fouten maken, waardoor ook kwaliteit en veiligheid afnemen. Met alle gevolgen van dien.”
Onderwerp is actueel
Het onderwerp is actueel, beschouwt Goulmy. “De overheid kwam onlangs met de campagne ‘Wil je meer werken? Laat het merken!’ Die zou vrouwen over de streep moeten trekken om meer te gaan werken. Over de campagne was veel ophef en dat begrijp ik wel. Waarom zouden mannen hun kijk op inkomen en werk niet kunnen aanpassen? Daarbij stel ik de vraag of vijf dagen acht uur überhaupt wel zo zinvol is.”
Vierdaagse werkweek zou de norm moeten zijn
Eén op de vijf mannen wil wel minder werken. “Maar daartoe besluiten ze niet vanwege hun sociale omgeving die druk op hen legt. Als je vier dagen werkt, zou je minder ambitieus zijn, minder motivatie hebben en als gevolg daarvan minder kans op een carrière maken. Al die zaken die vrouwen eigenlijk al die tijd al ondervinden. Of een taboe ligt op minder gaan werken? Nee, dat niet. Maar we lopen onszelf voorbij. Heel veel mensen zijn goed in het systeem tevreden houden en kiezen door die eerdergenoemde druk eieren voor hun geld. Terwijl een vierdaagse werkweek juist de norm zou moeten zijn. Qua productiviteit en qua gezondheid.”
Op Managementboek.nl vindt u een inkijkexemplaar, de voorkant van het boek en een rechtenvrije foto van de auteur die u kosteloos kunt gebruiken. Onderaan dit persbericht kunt u het inkijkexemplaar ook bekijken.
Algemene informatie
Dit is een origineel bericht van B + B Vakmedianet Groep B.V. / VMN Media
Ga naar alle berichten van deze organisatie.