Lancering Kaart van Indisch Verzet

13 DEC 2018 10:24 | Arq Psychotrauma Expert Groep

Op 12 december jongstleden is de Kaart van Indisch Verzet gelanceerd door het Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en Stichting Pelita. Op de website www.kaartvanindischverzet.nl kan de bezoeker via een interactieve kaart van ZuidOost Azië, lezen over verzetsdaden tegen de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog.  

Ilse Raaijmakers, onderzoeker bij het Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld, zegt: “Helaas blijkt uit onderzoek dat de kennis in Nederland over verzet tegen de Japanse bezetting van Nederlands-Indië vele malen lager is dan de kennis over verzetsdaden die in Nederland plaatsvonden. Daarom ben ik blij dat nu ook deze veelal onbekende verhalen van verzet voor een breed publiek toegankelijk zijn gemaakt.”  

Met de Kaart van Indisch Verzet kan een breed publiek kennis nemen van verzetsdaden die varieerden van sabotage van het werk in interneringskampen tot het verzamelen en doorspelen van inlichtingen en gewapend verzet in de jungle.  

De Kaart van Indisch Verzet bevat nu 10 verhalen en zal de komende maanden worden aangevuld met nieuwe verhalen. De Kaart van Indisch Verzet werd gelanceerd tijdens de afsluitende bijeenkomst van het Jaar van Verzet op woensdag 12 december en is naar voorbeeld gemaakt van de Kaart van Verzet die eerder werd gelanceerd. 

 

Over Stichting Pelita Stichting Pelita is de welzijnsorganisatie die zich inzet voor hen die als gevolg van WO2 vanuit het voormalig Nederlands-Indie naar Nederland zijn gekomen. Pelita biedt aanvraagbegeleiding in het kader van de wetten voor oorlogsgetroffenen en sociale dienstverlening: een breed pakket aan diensten gericht op het versterken van zelfredzaamheid, het bevorderen van maatschappelijke participatie en het voorkomen en verminderen van sociaal isolement. www.pelita.nl Over het Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld Er is veel kennis opgedaan over de Tweede Wereldoorlog en de psychosociale gevolgen voor de Nederlandse samenleving. Het Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld vertaalt deze kennis over toen naar vraagstukken van nu, zoals veerkracht, zelfzorg na oorlog, burgerschap, in- en uitsluiting in de samenleving. https://oorlog.arq.org

Meer binnen deze rubriek