Bedrijfsleven wil uitbouw succesformule beroepsonderwijs

23 MRT 2017 09:00 | PBT

Gezamenlijke centra bedrijfsleven, mbo en hbo dichten kloof onderwijs en arbeidsmarkt
 

Werkgevers roepen het nieuwe kabinet op om de succesvolle samenwerking tussen bedrijven en het beroepsonderwijs een boost te geven. Zij geven daarmee een reactie op de vandaag verschenen eindevaluatie van de ontwikkeling van Centra voor innovatief vakmanschap in het mbo en de Centres of expertise in het hbo. In deze centra werken onderwijs en bedrijfsleven succesvol samen aan uitdagend en relevant onderwijs, zo is de conclusie.
 

In vijf jaar tijd zijn in het hele land ruim 4500 bedrijven, 50 duizend studenten, 4000 docenten en 83 mbo-instellingen en hogescholen gaan samenwerken in 134 van deze innovatie en opleidingscentra. Hierin is 400 miljoen euro gezamenlijk geïnvesteerd door het Rijk, regio's en het bedrijfsleven.
 

Michaël van Straalen, voorzitter van MKB Nederland: " De samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen in deze centra loont. Het beroepsonderwijs richt zich zo op de behoeften en ontwikkelingen van bedrijven in de regio, waarbij de kwaliteit èn relevantie van het onderwijs verbetert. Het hele beroepsonderwijs kan van deze formule gaan profiteren".
 

“Deze succesformule slaat aan in de regio”, concludeert Piet van Staalduinen, voorzitter van de expertcommissie. "De bedrijven in zo’n mbo en hbo centrum investeren gemiddeld 469.000 euro per jaar, omdat ze echt meerwaarde zien. Zij krijgen door een centrum beter onderwijs, laagdrempelige toegang tot toegepast onderzoek, beter geschoolde jonge technici en snellere en betere omscholing van zittende medewerkers”.
 

Ab van der Touw, vice-voorzitter van VNO-NCW, voorzitter van RvB van Siemens Nederland en juryvoorzitter van de Pro-Motor Award vult aan: "Het is voor het nieuwe kabinet nu echt het moment om samen met het bedrijfsleven deze beweging die nu al vijf procent van de studenten bereikt uit te breiden naar het hele beroepsonderwijs.”
 

Ton Heerts, voorzitter MBO Raad: ‘Het succes van de CiV’s bewijst dat innovatie en het mbo uitstekend hand in hand gaan. Een mooie, effectief sectoraal initiatief dat past in de vormen van samenwerking die scholen en het bedrijfsleven in de regio ontwikkelen.’  
 

Pro-Motor Award voor beste project
De presentatie van de eindevaluatie van de Centra vind plaats tijdens de uitreiking van de Pro-Motor Award 2017. Vijf innovatieve projecten van bedrijven en studenten uit het mbo en hbo strijden met elkaar om deze prijs. De prijs beloont projecten die de kloof tussen onderwijs en de arbeidsmarkt overbruggen en jongeren en bedrijven laten samenwerken en leren. De vijf genomineerden voor de Pro-Motor Award zijn Aquabots, Hemelswater bier, Food & Proces Tech Campus, Maatwerktraject in Twente en De Garage van de Toekomst.

Meer binnen de rubriek Internationaal nieuws