Het Europarlement roept de gehele Europese Unie uit tot vrijheidszone voor de LHBTIQ-gemeenschap. Het instellen van de zone is een antwoord op het terugschroeven van homorechten in Polen en Hongarije. In deze landen hebben lokale overheden eigen zones ingericht die ‘vrij zijn van de LHBTIQ-ideologie’ of hebben ze andere maatregelen genomen tegen mensen die behoren tot de regenbooggemeenschap. Dit druist in tegen burgerrechten in de EU en mede daarom komt het parlement met een tegenreactie.
Een meerderheid van de Europarlementariërs nam vandaag een resolutie aan die bepaalt dat de EU een vrijheidszone voor LHBTIQ-mensen wordt. Dit overkoepelt dan de lokale zones in Polen die nu ‘vrij’ zouden moeten zijn van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders, interseksuelen en queers. Ook moet de Europese Commissie meer werk maken van het beschermen van deze burgers, aldus de parlementariërs. Alle middelen zijn geoorloofd, dus ook zogenoemde inbreukprocedures. Lidstaten die de regels overtreden, kunnen dus worden gekort. Een onlangs aangenomen verordening die de EU-begroting beschermt, kan ook gebruikt worden.
In Polen hebben meer dan honderd gemeenten, regio’s en provincies maatregelen genomen tegen deze groep burgers. Het gaat vooral om moties die regelen dat deze gebieden zones worden die ‘vrij zijn van de LHBTIQ-ideologie’. Deze lokale overheden moeten dus ophouden met het aanmoedigen van tolerantie tegenover LHBTIQ’ers. Tevens wordt hun financiële steun aan organisaties die non-discriminatie en gelijkheid steunen stopgezet.
Volgens de Europarlementariërs zijn deze maatregelen onderdeel van een breder Pools scala om LHBTIQ-personen tegen te werken. Steeds vaker worden deze burgers het slachtoffer discriminatie en aanvallen. Zo neemt het haatzaaien door autoriteiten en volksvertegenwoordigers tegen de regenbooggemeenschap toe. Onder meer de Poolse president Andrzej Duda laat zich laatdunkend tegenover LHBTIQ’ers uit. Het Europarlement wijst erop dat LHBTIQ-activisten worden opgepakt en Pride-marsen worden aangevallen of afgebroken.
Niet alleen in Polen, maar ook in Hongarije nemen de autoriteiten maatregelen tegen LHBTIQ-mensen. In november 2020 nam de Hongaarse plaats Nagykáta een resolutie aan die ‘verspreiding en promotie van LHBTIQ-propaganda’ verbiedt. Het Hongaarse parlement paste niet veel later de grondwet aan om de rechten van deze burgers in te krimpen. Zo houdt Hongarije geen rekening meer met het bestaan van transgenders en interseksuelen, en ook wordt hun recht op een familieleven ingeperkt.
Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) maakt zich zorgen. ‘Europa moet het continent van gelijkwaardigheid voor iedereen zijn, maar ondanks goede stappen in die richting zijn we dat nog niet,’ zegt ze. ‘Het schrijnendste voorbeeld is dat een aantal nationale regeringen in Europa haat tegen LHBTIQ-Europeanen, hun eigen burgers, aanwakkert door strijd te voeren tegen wat zij de LHBTIQ-ideologie noemen. Daar gaat het Europees Parlement nu tegenin.’
LHBTIQ-personen moeten overal in de EU dezelfde rechten hebben om in vrijheid te leven en om hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit te kunnen tonen in het openbaar, aldus het Europarlement. Dat moeten ze kunnen doen zonder angst voor intolerantie, discriminatie of vervolging. Autoriteiten op alle niveaus in de hele EU moeten gelijkheid en grondrechten beschermen en promoten, waaronder die van LHBTIQ-personen, zo stellen de Europarlementariërs tot slot.
---------
Op donderdag 11 maart om 18.00 uur organiseert het Liaisonbureau van het Europees Parlement in België een livestreaming naar aanleiding van de stemming. Ook wordt ingegaan op de recente gebeurtenissen in België, als de moord op een homoseksuele man die in de val was gelokt door iemand die hij leerde kennen via een datingapp.
Het debat zal worden gemodereerd door Bo Van Spilbeeck, tv-journaliste voor VTM België. Andere sprekers zijn o.a.: Lukas Dhondt (filmregisseur), Petra De Sutter (Belgisch Vice-eersteminister) en Europarlementariërs Sara Matthieu (Greens/EFA, BE), Hilde Vautmans (Renew, BE) en Cyrus Engerer (S&D, MT).
De livestreams zijn hier te volgen van 18.00 tot 18.45:
https://www.facebook.com/epbelgium
https://twitter.com/EP_Belgium
Journalisten die vragen willen stellen en willen deelnemen, worden uitgenodigd contact op te nemen met Paola Garcia (paola.garcia@europarl.europa.eu, +32 478 96 00 84). De vragen zullen live naar de moderator worden gestuurd.
Dit is een origineel bericht van Europees Parlement
Ga naar alle berichten van deze organisatie.