'Leidinggevenden moeten buikpijn creëren over AI-agents'

06 JAN 2025 14:59 | Charlotte van Asseldonk
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Charlotte Van Asseldonk

Aanleiding:
AI-agents komen eraan en 'veranderen elke kantoorbaan' | Tech | NU.nl

Veel leidinggevenden onderschatten hoe ingrijpend de komst van AI-agents is voor hun organisatie. Ze voelen niet de urgentie om hun medewerkers hierop voor te bereiden en hen te begeleiden in het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.

Terwijl AI-agents in rap tempo alle kantoorbanen zullen beïnvloeden, zien medewerkers deze digitale superassistenten als bedreiging. Ze vrezen dat hun werk verdwijnt en dat hun competenties irrelevant worden. Die angst kan tot weerstand en passiviteit leiden; medewerkers zijn bang dat ze overbodig worden en gaan AI daarom uit de weg.

De realiteit is dat AI-agents niet alleen taken overnemen, maar ook de rol van medewerkers fundamenteel veranderen. Ze worden niet langer uitvoerders, maar dirigenten die processen en technologieën moeten aansturen. Dit vraagt om een andere mindset en nieuwe vaardigheden.

Deze verandering gaat niet vanzelf. Het is belangrijk dat leidinggevenden actief richting geven. Dat betekent dat ze bereid moeten zijn onrust te veroorzaken en buikpijn te creëren. Ze moeten duidelijk maken dat er grote urgentie is om te veranderen. Verlies is daar een vast onderdeel van: vertrouwde werkwijzen, oude zekerheden en bekende rollen verdwijnen.

Om medewerkers mee te nemen, moeten leidinggevenden een helder toekomstbeeld schetsen. Ze moeten duidelijk zijn in de verwachtingen: waar moeten mensen mee stoppen, wat gaat er verdwijnen en welke vaardigheden moeten ze juist leren? Zonder urgentie én helder toekomstbeeld verandert er niets.

Leiderschap draait niet alleen om het verbeteren van efficiëntie, maar om het begeleiden van mensen door verandering. Dat maakt niet alleen de organisatie toekomstbestendig, maar zorgt er ook voor dat de medewerkers relevant en betrokken blijven in een wereld die steeds sneller verandert.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen