'Aandacht voor dementie in regeerprogramma, maar oplossingen te mager'

19 SEP 2024 09:02 | Alzheimer Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Gerjoke Wilmink

Aanleiding:
Kabinet wil terugkeer bejaardenhuizen onderzoeken - NRC

In het regeerprogramma en de begrotingen zien we de erkenning van het kabinet dat het aantal mensen met dementie explosief stijgt. Op dit moment leven in Nederland al ongeveer 300.000 mensen met deze ziekte. Dat aantal zal door de vergrijzing enorm toenemen, naar ruim een half miljoen in 2040. De urgentie is dus enorm en vraagt om concrete oplossingen.

Het kabinet ziet mogelijkheden in een terugkeer van de verzorgingshuizen, maar het noodzakelijke zorgpersoneel is er niet. Alzheimer Nederland maakt zich daarom zorgen over de uitvoerbaarheid. Cruciaal is dat deze verzorgingshuizen dementievriendelijk gebouwd zijn, dat mensen er hun eigen appartement hebben en er voorzieningen en ontmoetingsplekken zijn op pantoffelafstand. Buren die naar elkaar omkijken en winkels met langzame kassa’s. Fijn voor iedereen en geschikt voor mensen met dementie. Ook voor de geplande bouw van 290.000 seniorenwoningen geldt: maak die woningen direct dementievriendelijk.

Tot slot zijn we blij dat de Nationale Dementiestrategie in het programma benoemd wordt want er moet nog veel gebeuren in zorg en buurten. Maar de oplossingen die daarvoor worden aangedragen zijn te mager en te traag, want het is vijf voor twaalf.

Meer binnen de rubriek Zorg