Pet Service Holding NV versterkt haar positie door overname van Aesculaap BV uit Boxtel

02 JAN 2024 08:32 | Pet Service Holding NV (NPRM)

Pet Service Holding NV versterkt haar positie door overname van Aesculaap BV uit Boxtel en streeft naar nieuwe acquisities in 2024

Zaanstad, 2 januari 2024

Het bestuur van Pet Service Holding NV (PSH) maakt bekend dat op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 30 december j.l de aandeelhouders goedkeuring hebben verleend voor de eerder aangekondigde overname van Aesculaap BV uit Boxtel. De overname vindt plaats met terugwerkende kracht per 1 januari 2023; als gevolg hiervan zal de omzet van PSH over 2023 met minimaal €10 miljoen toenemen, terwijl het resultaat aanzienlijk zal verbeteren.

De overname vindt de facto plaats door de verwerving van de aandelen van Asklepios BV, de houdstermaatschappij van onder meer Panacea DM B.V., Aesculaap B.V. en A.I.S. Information Services B.V.  Deze vennootschappen zijn leveranciers in de veterinaire sector aan dierenartsen, groothandels en consumentenwebsites zoals Dierenapotheek.nl. Laatstgenoemde onderneming is in 2021 overgenomen door PSH.

Asklepios is sinds vele jaren een winstgevende organisatie in de veterinaire markt, en het jaar 2023 heeft naar verwachting een recordresultaat opgeleverd, nadat de winsten de afgelopen 7 jaar een stijgende trend hebben vertoond. Aesculaap is een 100%-dochter van Asklepios BV dat al sinds 1926 actief is in de veterinaire markt.

Positie en strategie Pet Service Holding NV

PSH is toonaangevend op het gebied van dierverzorging in Nederland. De onderneming streeft ernaar zich te onderscheiden in deze competitieve markt door een scala aan diensten samen te brengen en gebruik te maken van de waardevolle ervaring en expertise in het veld. In Nederland leven ruim 2,9 miljoen katten, 1,5 miljoen honden en ruim twee miljoen konijnen, knaagdieren en reptielen. Daarnaast gaat de sector uit van 450.000 geregistreerde paarden, maar zijn er waarschijnlijk meer dan 800.000. Er zijn ook tienduizenden ezels en andere hoefdieren. Hierdoor hebben meer dan vier miljoen huishoudens een of meer dieren waarmee ze een band hebben, die een naam hebben en die liefdevol worden verzorgd.

In deze markt wil PSH een onderscheidende rol spelen en een veelheid aan diensten en producten aanbieden. PSH blijft gericht op groei door verdere uitbreiding van de huidige activiteiten en strategische acquisities.

Uitgebreid assortiment Aesculaap

Het assortiment van Aesculaap omvat vrijwel alle veterinaire farmaceutische producten die in Nederland op de markt beschikbaar zijn. Voor dierenspeciaalzaak en webshops is er een ruim assortiment aan vrije middelen. Aesculaap levert meer dan 4.000 gebruiksartikelen en diergeneesmiddelen, waarvan een aantal onder eigen merk wordt verkocht. De producten die worden besteld, zijn grotendeels direct uit voorraad leverbaar. Voor dierenwebshops biedt Aesculaap tevens de mogelijkheid om de logistieke afhandeling van door consumenten bestelde producten op maat te verzorgen ten behoeve van webshops. 

Voor dierenartsen

Aesculaap is méér dan een groothandel in diergeneesmiddelen met een uitgebreid leveringspakket voor de veterinaire markt. Aesculaap ondersteunt ook dierenartsen bij een goede en efficiënte praktijkvoering. De onderneming is een betrouwbare partner die groot genoeg is om service   te verlenen tegen scherpe prijzen, en klein genoeg om de persoonlijke werkwijze te blijven hanteren.

Voor consumenten

Pharmacy4pets, een onderdeel van Aesculaap, is een online apotheek waar consumenten terecht kunnen voor diergeneesmiddelen, verzorgingsproducten en dieetvoeding voor huisdieren. Pharmacy4pets groeit al vele jaren met meer dan 25% per jaar. Het bedrijf heeft in 2023 een omzet behaald van €4,6 miljoen en behaalde daarbij een ruime marge. Door samenwerking met de huidige website Dierenapotheek.nl kunnen flinke synergievoordelen worden gerealiseerd.

Pharmacy4pets is een van de weinige dierapotheken die EU-georiënteerd is en alle middelen mag en kan verkopen dankzij samenwerking met de veterinaire groothandelsapotheker.

Medicijnen op recept

Naast een uitgebreid en scherp geprijsd assortiment kwaliteitsproducten levert Pharmacy4pets.nl ook diergeneesmiddelen op recept. Daarnaast is het bedrijf als apotheek ook bevoegd om geneesmiddelen aan diereigenaren te leveren.

Totale assortiment

Het totale assortiment diergeneesmiddelen omvat vrijwel alle veterinaire farmaceutische producten die in Nederland op de markt beschikbaar zijn. Naast diergeneesmiddelen, gaat het ook omdisposables, diagnostica en dieetvoeding. Inmiddels bevat het assortiment voor de dierenarts ook diverse analgetica, sedativa, endocrinologica en antibiotica.

Op de website van PSH is een presentatie van Aesculaap beschikbaar.

Aandelen Pet Service Holding NV  verhandelbaar via Euronext

De aandelen Pet Service Holding NV (MLPET) met ISINCODE: NL0015001HZ9 zijn genoteerd op de Euronext en kunnen door beleggers verhandeld worden via de meeste brokers, zoals SAXO Bank, Lynx, Easybroker, ABN Amro Bank en InsingerGilissen of via vermogensbeheerders.

Pet Service Holding NV en de overgenomen structuur

De aandelen van Asklepios Holding BV zijn per 1 januari 2023 overgenomen door PSH, als gevolg waarvan de omzet over 2023 met minimaal €10 miljoen zal toenemen en het resultaat aanzienlijk zal verbeteren. In de transactie is ook het bedrijfspand met een perceeloppervlakte van 2775m2 aan de Mijlstraat 35, 5281 LJ Boxtel inbegrepen.

De koopsom voor deze overname is in contanten voldaan.  De overname is gefinancierd uit de opbrengst van de op 4 december jl. uitgegeven converteerbare 3-jarige obligatielening van €4,9 miljoen.

Einde bericht

Ron van Veldhoven

CEO

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur