Een vertienvoudiging van de omzet en een positief resultaat (EBITDA) in H1

25 SEP 2024 21:50 | Pet Service Holding N.V.

Pet Service Holding: Een vertienvoudiging van de omzet en een positief resultaat (EBITDA) in het eerste halfjaar 2024

Zaanstad, 25 september 2024

Pet Service Holding NV (PSH), waarvan de aandelen sinds medio 2023 genoteerd zijn op Euronext, heeft zich in het eerste halfjaar van 2024 positief ontwikkeld.  De omzet vertienvoudigde vergeleken met het eerste halfjaar van 2023.

Het brutobedrijfsresultaat (EBITDA) was eerder dan verwacht, en voor de eerste maal sinds de oprichting in 2018, positief. Deze gunstige gang van zaken was in belangrijke mate te danken aan acquisities, met name die van Asklepios BV begin 2024, een belangrijke speler in de veterinaire markt.

De gerapporteerde omzet steeg in de eerste helft van 2023 van € 0,6 miljoen tot € 6,1 miljoen. Op vergelijkbare basis* was er sprake van een omzetstijging van bijna 14%.

De stijgende omzet, onder meer als gevolg van een betere bezetting van de distributiefaciliteiten en synergie bij de inkoop, had een positief effect op de resultaten.

Op vergelijkbare basis steeg de brutowinst van €1,2 miljoen tot € 1,8 miljoen, waarbij de marge toenam van 22% tot 30%. De EBITDA verbeterde van € 116.000 negatief tot € 68.000 positief, vooral dankzij een sterk tweede kwartaal. Het bedrijfsresultaat verbeterde van € 265.000 negatief tot € 115.000 negatief.

Het resultaat na belastingen kwam uit op € 264.000 negatief tegen € 537.000 negatief in het eerste halfjaar van 2023. De belangrijkste veranderingen waren een toename van de rentelasten en een aanzienlijk gunstiger saldo van de incidentele posten; in 2023 werden hoge kosten gemaakt in verband met de noteringsaanvraag aan Euronext.

Pet Service Holding NV en de Europese markt

PSH streeft ernaar een belangrijke speler te worden op de gefragmenteerde markt voor voeding, medicijnen en andere benodigdheden voor huisdieren in de Europese markt, waar 88 miljoen huishoudens een huisdier houden. De Nederlandse markt voor deze producten wordt in omvang geschat op €2 miljard, voor geheel Europa is dat €30 miljard.

De totale omzet van de diervoedermarkt in Europa, inclusief landbouwdieren, wordt verwacht te stijgen van ongeveer €70 miljard in 2023 naar rond de €85 tot €90 miljard tegen 2028.

De totale markt voor diervoeders in Europa zal naar verwachting groeien met een jaarlijkse samengestelde groei van ongeveer 4-5% tussen 2023 en 2028. Deze groei wordt gedreven door de toenemende vraag naar kwalitatief hoogstaande en gespecialiseerde voeding.

In deze structureel groeiende markt wil PSH zich onderscheiden en een veelheid aan diensten en producten aanbieden. De onderneming blijft gericht op groei door verdere uitbreiding van de huidige activiteiten en strategische acquisities.

Aanvraag Euronext Growth

Tegen de achtergrond van de recente uitbreiding van de activiteiten en om de handel in het aandeel te vergroten is besloten een notering aan te vragen op Euronext Growth. PSH heeft thans een notering op Euronext Access+, die vooral geschikt is voor startende bedrijven. Euronext Growth richt zich meer op kleine en middelgrote bedrijven met een sterke groeistrategie; op dit platform zijn ook meer professionele beleggers actief, wat de handel in het aandeel kan stimuleren.

Medio 2024 beschikte PSH over een liquiditeit van € 1,5 miljoen, terwijl het eigen vermogen € 0,7 miljoen groot was op een balanstotaal van € 6,1 miljoen. Positieve vooruitzichten voor 2024: omzetgroei van 30% en sterke EBITDA-stijging dankzij strategische acquisities en investeringen.

Voor geheel 2024 verwacht de raad van bestuur een omzet die ongeveer 30% hoger ligt dan de pro forma omzet van 2023. Deze indrukwekkende groei wordt mede mogelijk gemaakt door de succesvolle acquisitie van Asklepios maar ook Dierenapotheek.com, die per 1 juli 2024 is geconsolideerd. De omzetstijging kan nog verder toenemen als de lopende gesprekken met een potentiële overnamekandidaat op korte termijn succesvol worden afgerond.

Naast de aanzienlijke omzetgroei wordt, in vergelijking met het voorgaande jaar ook een sterke stijging van de EBITDA verwacht, wat laat zien dat onze strategie van gerichte acquisities en efficiëntieverbetering zijn vruchten afwerpt.

Hoewel het bedrijfsresultaat en de winst na belastingen over heel 2024 nog niet positief zullen zijn, reflecteert dit vooral onze strategische focus op lange termijn. De cijfers in de tweede helft van het jaar zullen verder beïnvloed worden door de kosten van onze overstap naar Euronext Growth. Deze overstap is een belangrijke investering in de toekomst van ons bedrijf. Euronext Growth biedt ons toegang tot meer kapitaal en een groter netwerk, waardoor we ons groeipad kunnen versnellen en nieuwe mogelijkheden kunnen benutten.

We zijn ervan overtuigd dat deze strategische stappen ons in staat stellen om een sterke basis te leggen voor verdere groei en waard creatie op de lange termijn.

* Tenzij anders gemeld, zijn de vergelijkende cijfers over 2023 ontleend aan de pro forma cijferopstelling, waarbij aangenomen is dat de acquisities van begin 2024 reeds in 2023 hadden plaatsgevonden.

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur