Feike van der Leij
Aanleiding:
Btw verhoging cultuur: hoe rechts via btw een cultuurstrijd voert | de Volkskrant
Het kabinet presenteert vandaag de radicaalste verandering van de btw sinds haar invoering in 1969. Analisten merken op dat het btw-tarief onderdeel lijkt van een cultuurstrijd en dat ‘rechts’ het inzet tegen ‘links’. Opvallend is de stilgevallen discussie rond het afschaffen van btw op onbewerkte groente en fruit: een praktische en uitvoerbare maatregel die de toegankelijkheid en consumptie van gezonde voeding stimuleert en zo ten goede komt aan de gehele Nederlandse bevolking, links of rechts, rijk of arm.
De prijsmaatregel is op korte termijn in te stellen voor de categorie vers en diepvries. Dat is een duidelijk te definiëren categorie en beslaat meer dan 90 procent van de omzet van groente en fruit, want snijden, schillen, blancheren en invriezen gelden niet als bewerking. Onderzoeksbureau Dialogic zegt het moeilijk te vinden “fruit” te definiëren, terwijl in een door SEO Economisch Onderzoek opgeleverd rapport er heel duidelijke, ook door het voedingscentrum gehanteerde, definities worden gegeven. Dat daarbij de appelmoes, appeltaart en appellolly belast gaan worden spreekt voor zich, want zodra de appel “bewerkt” wordt is deze niet meer onbewerkt.
De kosten voor de overheid om de btw op deze producten af te schaffen, worden ruimschoots gecompenseerd door de besparingen op de gezondheidszorg, omdat een gezonder dieet zal leiden tot minder gezondheidsproblemen op de lange termijn. Zo wordt een groter netto voordeel bereikt met een populatie-brede benadering (waarbij een klein effect wordt bereikt bij een groot aantal mensen) dan wanneer men zich richt op personen met een hoog risico (een groot effect bij een klein aantal mensen).
Dit is een origineel bericht van Hogeschool Inholland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.